Region

Džaferovć: Vlasti Republike Srpske odgovorne za krizu u BiH

Komentari

Autor: Tanjug

15/03/2022

-

18:15

Džaferovć: Vlasti Republike Srpske odgovorne za krizu u BiH
Šefik Džaferović - Copyright Tanjug/FENA/Hazim Aljović

veličina teksta

Aa Aa

Bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović ocenio je danas u govoru pred Spoljnopolitičkim odbrom Evropskog parlamenta da se BiH nalazi na prekretnici i u političkoj krizi za koju je optužio Republiku Srpsku zbog, kako navodi, blokade državnih insitucja i pokušaja jednostranog pruzimanja državnih nadležnosti.

" Vlasti entiteta Republike Srpske, na čelu sa Miloradom Dodikom, otvoreno ugrožvaju Dejtonski mirovni sporazum i 27 godina njegove primene. Da su ovi potezi secesioništički primetili su i svi relevantni međunarodni faktori", kaže Džeferović.

On dodaje da se Republika Sprska pozva na "neki izvorni Dejton" čime pokušava da "zamagli istinu" i ocenjuje da je Dejtonski mirovni sporazum zamišljen kao "dinamičan okvir za obnovu i razvoj", a ne da zemlju zarži u stanju iz 1995. godine

"Sve reforme kojima su uspostavljnje dodatne države institucije BiH su sprovedene u okviru evropksog puta zemlje i njihovo ugrožavanje značilo bi i karaj evropskog puta naše zemlje", kaže Džeferović.

On je je zbog krize funkcionisanja vlasti u BiH, pretnji urušavanja vlasti i, kako je naveo, "pretnji otvorenom secesijom", pozvao na pojačano vojno prisustvo EU u BiH kako bi se garantovala bezbednost i stabilnost zemlje. Džaferović je tokom obraćanja evropskim parlamentarcima ocenio da su neistinite priče o ugrožavanja prava hrvatskog naroda u BiH.

On je pozvao na pronalaženje načina "normalnog zajedničkog funkcionisanja" Hrvata i Bošnjaka u Federaciji BiH, koje se, prama Komšićevim rečima, ne može postići daljim etničkim podelama, već uključivajem evropskih standarda u celokupni sistem BiH.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa