Region

"Razbojnik", "ništarija", "oni koji vuku miris Sarajeva": Sve oštrija retorika među članovima Predsedništva BiH

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/12/2021

-

19:03

"Razbojnik", "ništarija", "oni koji vuku miris Sarajeva": Sve oštrija retorika među članovima Predsedništva BiH
"Razbojnik", "ništarija", "oni koji vuku miris Sarajeva": Sve oštrija retorika među članovima Predsedništva BiH - Copyright AP/AP Photo, Tanjug/FENA/Hazim Aljović

veličina teksta

Aa Aa

Članovi Predsedništva Bosne i Hercegovine ovih dana razmenjuju međusobne optužbe, dok se blokada institucija u zemlji nastavlja, a iz Evrope i SAD stižu upozorenja da bi tenzije u ovoj multietničkoj sredini morale da splasnu.

Srpski član Predsedništva Milorad Dodik pojavio se danas na sednici Predsedništva u Sarajevu, ali je protiv svih predloženih odluka i zaključaka glasao protiv, što je taktika koju već neko vreme primenjuje, od kako je Narodna skupština Republike Srpske donela odluku da srpski zvaničnici blokiraju rad državnih tela sve dok se ne povuče Inckov zakon.

Bošnjački član Predsedništva Šefik Džaferović optužio je Dodika da je glasanjem protiv tačaka dnevnog reda koje su, kako kaže, bile nesporne, jasno dokazao da je reč o blokadi državnih institucija.

Džaferović je nabrojao tačke dnevnog reda od usvajanja zapisnika do zaključivanja nekih međunarodnih ugovora i utvrdio da je Dodik zapravo glasao "i protiv interesa ljudi koji žive u Republici Srpskoj", preneli su sarajevski mediji. S druge strane, Dodik je na jučerašnjoj konferenciji za novinare rekao da će se srpski predstavnici vratiti u institucije BiH kada bude ukinut nametnuti tzv. Inckov zakon o zabrani i kažnjavanju negiranja genocida u Srebrenici.

Džaferović je posebno osudio Dodikove reči upućene pripadnicima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), kada im je poručio da "slobodno dođu u stranku, ako budu okupani i ako se ne oseti nikakav miris koji vuku iz Sarajeva". Džaferović je rekao da "tako nešto mogu izjaviti samo moralne i ljudske ništarije", preneo je Jutarnji list.

Komšić: Ako stranci ne zaustave Dodika, moraćemo mi

I hrvatski član Predsedništva BiH, koji je trenutno i predsedavajući, Željko Komšić, osvrnuo se na blokade institucija. Njegova retorika je, međutim, bila nešto oštrija.

Komšić je za Radio sarajevo naveo da, ukoliko stranci "ne zaustave" Dodika, kog je nazvao "razbojnikom", neće biti drugog izbora nego da ga "zaustave sami". Dodao je i da BiH "nikada zapravo nisu ni pustili na miru oni koji ugrožavaju opstanak države".

"Ne treba ni pominjati o kome se radi, sami će se pronaći. Međutim, i pored svih nasrtaja na Bosnu i Hercegovinu, ona je opstala i opstaće", rekao je Komšić i dodao da ne sumnja da će, kako kaže, "oni učiniti sve u tom smislu".

"Sve najgore što se moglo desiti jednoj državi i njenim građanima nama se već desilo, od agresije, genocida i zverstava koje ne pamti istorija čovečanstva. Neprijatelji države ubili su strah u nama i to je ono o čemu bi trebalo razmisliti ukoliko ponovo silom nasrnu na našu državu i građane", naveo je Komšić.

profimedia, Tanjug/Sava Radovanović

 

Rekao je i da "sa razbojnikom neće pregovarati o postojanju institucija čije je formiranje izvršeno u skladu sa Ustavom i zakonom u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine". 

"Već sam jednom rekao, i ponoviću to opet. Bolje da stranci Dodika - koji traži hleba preko pogače - zaustavljaju, nego da ga mi zaustavljamo. Ako ga oni ne zaustave mi nećemo imati drugog izbora nego da ga sami zaustavljamo. On je stavio na kocku mir u regiji i Evropi. Mi se s našom državom nećemo kockati", upozorio je Komšić.

Dodik je odgovorio na ovu Komšićevu izjavu, rekavši na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu, posle sednice Predsedništva BiH da "nije bez fizičkih predispozicija da može adekvatno da odgovori na Komšićeve pretnje".

"Sad sam ga na sednici procenjivao, mislim da nisam bez fizičkih predispozicija da mogu adekvatno da odgovorim oko toga, ako dođe do toga što Komšić preti. Čuj on, šta stoji iza njega? Samo Bakir Izetbegović, i šačica Bošnjaka koji glasaju za njega da bi prevarili Hrvate", rekao je Dodik.

Kritike Orbanu zbog izjave o muslimanima

Mađarski premijer Viktor Orban takođe je bio tema u javnosti BiH ovih dana, i to zbog jedne svoje izjave. Naime, tokom govora u Budimpešti, Orban je na pitanje o mogućnostima BiH da pristupe EU rekao da je "izazov integrisati zemlju sa dva miliona muslimana", što je izazvalo salvu kritika.

Džaferović je ovu izjavu Orbana nazvao "sramnom i bezobraznom". Kako je prenela agencija Fena, dodao je da smatra kako su pravi izazovi za EU "radikalne, ksenofobne, rasističke politike čiji se zagovornici javljaju ovih dana" i da, kako kaže, "EU nema ako takve politike budu imale budućnost".

"Nije za EU izazov kako integrisati dva miliona muslimana, jer smo mi autohton evropski narod koji oduvek živi ovde i mi smo Evropljani", rekao je Džaferović.

Tanjug/AP/Szilard Koszticsak/MTI

 

Komšić je izjavu nazvao "fašističkom", rekavši da se tako "Evropa vraća u tridesete i četrdesete godine prošlog veka", ali je i u tom komentaru spomenuo Dodika.

"Pitam se šta se sledeće može očekivati od tipova poput Orbana, (Milorada) Dodika i sličnih. Da predlože neko konačno rešenje muslimanskog pitanja, proterivanje bosanskohercegovačkih muslimana u Tursku, možda", rekao je Komšić.

Orban je, takođe, pre nekoliko dana rekao i da su Srbija i Republika Srpska "ključ stabilnosti Zapadnog Balkana" i poručio da će Mađarska sa 100 miliona evra pomoći Republiku Srpsku. 

Naglasio je da je granica BiH udaljena samo 70 do 80 kilometara od južne granice Mađarske i da bi svaki sukob mogao da se prelije na Mađarsku, a ponovio je i da će blokirati sve pokušaje EU da uvede sankcije srpskom članu predsedništva BiH Miloradu Dodiku.

Orban bi, inače, trebalo da poseti BiH 25. januara, a nisu svi lideri ove države zadovoljni time.

"Najavljuju nam se neučtivi gosti u kuću kojoj preti požar, i to ne da bi ga gasili, nego da bi se mi s njima bavili", naveo je Komšić, dodavši da je Orbanova poseta "samo kupovina vremena i zamajavanje javnosti".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa