Region

Komšić i Džaferović odbili tačku o krizi u Ukrajini, Dodik napustio sednicu Predsedništva BiH

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Tanjug

02/03/2022

-

13:59

Komšić i Džaferović odbili tačku o krizi u Ukrajini, Dodik napustio sednicu Predsedništva BiH
Komšić i Džaferović odbili tačku o krizi u Ukrajini, Dodik napustio sednicu Predsedništva BiH - Copyright AP/AP Photo, Tanjug/FENA/Hazim Aljović

veličina teksta

Aa Aa

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik napustio je današnju sednicu Predsedništva, nakon što su druga dva člana odbila njegov zahtev da u dnevni red bude uvrštena tačka u vezi sa ukrajinskom krizom.

Dodik se po izlasku iz zgrade Predsedništva obratio novinarima i rekao da je zatražio da BiH zauzme stav o pitanju Ukrajine, ali su predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić i bošnjački član Šefik Džaferovic bili protiv toga, prenosi RTRS.

On je istakao da je protiv svih predloženih tačaka dnevnog reda, i najavio i moguće pokretanje mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa ako druga dva člana Predsedništva zloupotrebe njegovo odsustvo.

Dodik je podsetio da je Predsedništvo BiH zaduženo za spoljnu politiku, te da o situaciji u Ukrajini jedino Predsedništvo može da zauzme određene stavove.

"To nije ministarstvo, a pogotovo nisu ambasadori, to je podvala koju pokušavaju muslimani ovde u Sarajevu da podvale. Radi se o ciničnom pokušaju da se obezvrede, ponize stavovi i čitav srpski narod. Dakle, apsolutno smešno izgleda pozivanje na jednu izjavu iz 2014. godine, odnosno saopštenje koje nije ni odluka Predsedništva, koje kaže da se poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, te se zloupotrebljava do mere da se poziva na tu odluku u današnjoj situaciji", rekao je on.

Dodik je istakao da je svaki pokušaj da se očuva ustavna struktura BiH danas srušen, te je apsolutno neizvesno na koji način ce se moci nastaviti dalje.

Dodik je poručio da je protiv rata u svakom slučaju, gde god se dešavao, ali da BiH treba da ostane neutralna i da se ne priklanja ni ruskoj ni ukrajinskoj strani.

"BiH već ima stav o Ukrajini"

Predsedavajuci Predsedništva BiH Željko Komšić potvrdio je danas da je srpski član Predsedništva Milorad Dodik na današnjoj sednici tražio da se raspravlja o situaciji u Ukrajini, ali da su on i bošnjački član Predsedništva Šefik Džaferović bili protiv te tačke dnevnog reda, nakon čega je Dodik napustio sednicu, prenosi Klix.ba.

Komšić je kazao i da je jasno kakva je spoljna politika BiH vezano za situaciju u Ukrajini, ali da je ipak Ministarstvo spoljnih poslova BiH zatražilo stav kabineta Predsedništva BiH, uključujući i kabinet Milorada Dodika.

"Džaferović i ja smo svaki put glasali, ali Dodikov kabinet se nije udostojio odgovoriti, ni 'da' ni 'ne'. Tehnički, Dodik se nije oglasio, iako se ponovo tražio stav zbog 'mira u kući'", rekao je Komšić u vezi s pridruživanjem izjavi EU o situaciji u Ukrajini.

Komšić je istakao i da stav Predsedništva BiH postoji.

"Nije da smo u vakuumu. Postoji jasan stav. Ako želite da menjamo stav, dođite s takvim predlogom. To je legitimno i ja to poštujem", naglasio je.

Komšić je rekao da je samo potrebno držati se Ustava BiH, akata i usvojenih strategija.

"Sve ostalo je ucena po onoj ''ako nece biti kako ja hoću, neće biti nikako'', zaključio je.

Komšić je preneo da je Dodik izjavio da su na teritoriji Ukrajine nastale dve države, misleći na samoproglašene republike Donjeck i Lugansk.

"To je za mene neprihvatljivo. Dakle, ne možemo raspravljati o tim stvarima na osnovu cinjenice da je to stvar koju priznaje samo Ruska Federacija", rekao je Komisish i dodao da je to bio Dodikov završni govor pre nego što je napustio sednicu.

On smatra i da Dodik izvršava dogovorene planove s Ruskom Federacijom i da je dalji cilj destabilizacija BiH.

Džaferović je posle današnje sednice u kontekstu poruka Milorada Dodika rekao da BiH nije, niti može biti neutralna po pitanju Ukrajine.

On je kazao kako Dodik traži način da njega i Željka Komšića optuži za neodržavanje sednice.

Prema Džaferovicevoj izjavi, Dodik je potom tražio da se raspravlja o situaciji u Ukrajini i zauzimanju stava o dešavanjima u toj zemlji.

"To je bio pokušaj da nas uvuče u raspravu o nečemu što je BiH ranije rešila. Mi već imamo stavove o ruskoj agresiji na Ukrajinu. BiH vec postupa po tim stavovima. Cilj mu je bio da nas uvuce u raspravu o tome, da kasnije kroz raspravu predloži nešto i da bi se glasalo o tome. On bi bio za, mi protiv i njemu bi to bilo dovoljno da BiH ima stav", kazao je Džaferovic.

Naglasio je da BiH nije neutralna te da je ona uz sav civilizovani svet.

"Mi imamo strategije spoljne politike i to poštujemo. Imamo i obavezali smo se na provodenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU. Ako neko hoce izmenu naše strategije i politike, onda mora pripremiti materijal, precizno definisati predlog i onda to staviti na raspravu i glasanje", kazao je Džaferović.

On je pozvao Dodika i da "ne pravi probleme".

"Neka poštuje Ustav i okrene se konstruktivnom radu. Ni Komšić ni ja nismo naivni, znamo šta znaci ovakvo Dodikovo ponašanje. On je napravio incident. Dobio je demokratsku odluku da se nešto ne uvrsti u dnevni red i onda je napustio sednicu", zaključio je Džaferović, preneo je Klix.

EU: BiH se uskladila sa sankcijama EU

Evropska unija je u današnjem saopštenju  potvrdila da se i Bosna i Hercegovina uskladila sa odlukom o uvođenju sankcija protiv Rusije.

U deklaraciji  EU se potvrđuje da se odluci, osim BiH, pridružuju i zemlje kandidati poput Severne Makedonije, Crne Gore i Albanije, kao i zemlje EFTA gde su uključeni Island, Lihtenštajn i Norveška, koje su članice Evropskog ekonomskog prostora.

 

Komentari (0)

Evropa