Region

Džaferović optužio Vučića da se meša u unutrašnja pitanja BiH, Dodik regovao i spomenuo Komšićevu posetu KiM

Komentari

Autor: Tanjug

08/02/2022

-

17:00

Džaferović optužio Vučića da se meša u unutrašnja pitanja BiH, Dodik regovao i spomenuo Komšićevu posetu KiM
Džaferović optužio Vučića da se meša u unutrašnja pitanja BiH, Dodik regovao i spomenuo Komšićevu posetu KiM - Copyright Tanjug/Tara Radovanović, Tanjug/FENA/Hazim Aljović

veličina teksta

Aa Aa

Bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović tvrdi da je izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kojom, kako kaže, osporava odluke Ustavnog suda BiH o državnoj imovini, predstavlja direktno mešanje u unutrašnja pitanja BiH.

Džaferović je u izjavi za agenciju Fena rekao da mešanjem u unutrašnje stvari koje se tiču suvereniteta BiH, predsednik Srbije, kako kaže, "krši obavezu koju Srbija ima po Dejtonskom mirovnom sporazumu".

Dodaje da ko poštuje BiH i Dejtonski sporazum mora da poštuje Ustavni sud BiH i njegove odluke.

"Ustavni sud BiH je svojim odlukama dao odgovore na pitanja vezana za državnu imovinu i svi u i van BiH su dužni da poštuju te odluke", naveo je Džaferović.

Smatra da je aktuelni pokušaj vlasti Republike Srpske da kroz "neustavni zakon u entitetskoj skupštini prisvoje vlasništvo nad državnom imovinom, predstavlja direktan udar na ustavni poredak i Dejtonski sporazum".

"Sve je to, uz pokušaj otimanja ovlašćenja državnom pravosuđu, deo secesionističkog projekta koji predvodi lider SNSD-a Milorad Dodik. Evidentno je da se predsednik Srbije, podržavajući neustavne poteze entiteta RS u vezi sa državnom imovinom, nameće kao sponzor Dodikovih aktivnosti na potkopavanju ustavnog poretka i stabilnosti BiH", tvrdi Džaferović.

Predsednik Srbije se, podsetimo, sinoć osvrnuo i na sankcije Miloradu Dodiku i poštovanje Dejtonskog sporazuma i naveo da strance uvek pita što su dozvolili da se narušavaju pravila Dejtona.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

"Što ne vratite šumarstvo i zemljište RS. Po Dejtonu to pripada RS, i ne postoji slovo po kojem se može tumačiti drugačije. Kada ih pitate što to ne vratite, kažu mora da prođe pet, šest meseci, da je to procedura", rekao je on i dodao: "Kada su uzeli bilo je to u roku od jednog dana, a sada treba pola godine da to vrate".

Kako je naveo, "kada treba da se pozivaju na Dejton on je dobar, a kada treba da naprave nešto onda govore da to nije u duhu Dejtona", rekao je Vučić povodom situacije u Bosni i Hercegovini.

Dodik reagovao na izjave Džaferovića

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik kaže da napad Šefika Džaferovića na predsednika Srbije dolazi u trenutku kada zna da Željko Komšić, mimo odluke Predsedništva BiH, ide u posetu južnoj srpskoj pokrajini Kosovu i Metohiji.

"S tim da Komšić ide tamo kao u posetu državi, što je direktan prst u oko i Srbiji i Republici Srpskoj i celom srpskom narodu i nije u duhu dobrosusedskih odnosa", rekao je Dodik u izjavi za Srnu.

On je istakao da je Srbija garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, što znači svih aneksa tog sporazuma od kojih je jedan i Ustav.

"Ako predsednik Srbije izrazi zabrinutost što se krše prava Republike Srpske data Aneksom 4, to nije mešanje u unutrašnja pitanja BiH već legitiman politički nastup predsednika Srbije", naveo je Dodik.

Prema njegovim rečima, i pored više puta jasno izrečene poruke da Srbija poštuje teritorijalni integritet i suverenitet BiH, u Sarajevu ne splašnjava kampanja protiv Srbije koju optužuju svaki čas za nešto, a sad, kaže, šalju i Komšića na Kosovo.

"Danas je na optuženičkoj klupi Srbija, sutra će biti Hrvatska. Pitam se sa kim muslimani žele da žive u BiH i da li je to ta dobrosusedska politika za koju se lažno zalažu", zaključio je Dodik.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa