Region

Dodik: Turkovićeva zloupotrebila položaj

Komentari

Autor: Tanjug

07/02/2022

-

17:42

Dodik: Turkovićeva zloupotrebila položaj
Dodik: Turkovićeva zloupotrebila položaj - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da niko neće snositi sankcije kojima je diplomatsko-konzularnim predstavništvima zapretila ministarka inostranih poslova u Savetu ministara Bisera Turković za neisticanje zastave BiH.

Dodik ističe da je to kontinuitet zloupotrebe položaja i Ministarstva i ministra.

"Mislim da ljudi to sve više danas razumeju. Ona (Turković) to smatra svojom prćijom već odavno. Jedino nadležno mesto za sprovođenje spoljne politike je Predsedništvo BiH, a ona tamo više ne dolazi niti može više da učestvuje kao kredibilna, niti kao izveštač", rekao je Dodik.

Dodik je ocijenio da propisivanje ovakve odluke više govori o nemoći, nego o moći.

"Ne znam šta sad ona hoće, da ambasadori nose u džepu zastavu i čim izađu iz auta da je rašire", upitao je Dodik, prenela je RTRS.

"Davno prošla vremena nasilnog nametanja"

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović ocenila je da ministarka inostranih poslova u Savetu ministara Bisera Turković i njoj slični još nisu razumeli da se na silu ništa ne može postići i da u Sarajevu treba da shvate da su davno prošla vremena nasilnog nametanja.

Reagujući na propis koji je donela ministarka spoljnih poslova u Savetu ministara BiH, koji zaposlenima u tom ministarstvu i diplomatsko-konzularnim predstavništvima nalaže upotrebu zastave, grba i himne BiH, a u protivnom sankcije, Cvijanović je kazala je da od "osobe koja prilikom poseta stranim državama zaobilazi ambasadore svoje zemlje srpske nacionalnosti ne želimo slušati lekcije"

"Turkovićeva nije nadležna za kreiranje spoljne politike BiH, već je dužna da sprovodi politiku koju usaglasi Predsedništvo BiH - izjavila je Cvijanović Srni nakon što je Turkovićeva potpisala odluku kojom preti sankcijama diplomatsko-konzularnim predstavništvima za neisticanje zastave BiH

Napominjući da se Turkovićeva redovno u praksi ponaša kao ambasador Stranke demokratske akcije, a ne BiH, Cvijanović je rekla da prizivanje sankcija i širenje laži o sunarodnicima po svetu neće BiH učiniti prihvatljivijom za one koji u njoj žive

Predsednica Srpske je istakla da je ambasador BiH u Švajcarskoj Boris Bronza pozvan na događaj dijaspore iz Republike Srpske u Švajcarskoj, da ga nije on organizovao, a da je tamo bio sa legitimnim predstavnicima institucija Srpske.

"Takođe, događaj nije organizovan u prostorijama Ambasade BiH, kako su pojedinci zlonamerno preneli, niti na nekoj drugoj lokaciji koja pripada BiH. To što nekome u Sarajevu smetaju simboli i obeležja konstitutivnog, u ovom slučaju srpskog naroda, najbolje govori o iracionalnoj mržnji, kao i o dubokim i suštinskim uzrocima nefunkcionalnosti BiH", rekla je Cvijanović

Ona je naglasila da su vremena nasilnog nametanja određenih rešenja po volji samo jednog naroda davno prošla i što pre to u Sarajevu shvate, to će biti bolje i za BiH i za sve narode i građane koji u njoj žive.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa