Region

Dodik: Saradnja sa Hrvatima korisna, nije usmerena protiv Bošnjaka

Komentari

Autor: Tanjug

03/02/2022

-

07:55

Dodik: Saradnja sa Hrvatima korisna, nije usmerena protiv Bošnjaka
Milorad Dodik - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da je saradnja sa Hrvatima korisna za Republiku Srpsku i ocenio da je lider HDZ-a BiH Dragan Čović, koji je bio na posebnoj sednici Narodne skupštine RS realan i racionalan političar.

"Čović je rekao je da mene i njega često povezuju, ali on je sam naglasio da više sedi sa Bakirom Izetbegovićem nego sa Miloradom Dodikom. Veoma sam zahvalan što je došao i to govorio. On je prijatelj i Srba i Bošnjaka. Adekvatno zastupa svoje interese", rekao je Dodik za RTRS.

Kako je dodao, kada bi slušali glas opozicije, ako je išta vredelo na posebnoj sednici onda je to ono što je istakao Dragan Čović, poručivši poslanicima da čuvaju Republiku Srpsku.

Dodik je naglasio da je za vreme vladavine SDS-a Republika Srpska bila izložena pritiscima HDZ-a, SDA, ali i međunarodne zajednice.

"Kako bi se danas prema nama odnosili Evropska unija, NATO, međunarodna zajednica da mi majorizujemo Hrvate kao što to rade Bošnjaci? Kako bi se hrvatska država i politika odnosila prema Republici Srpskoj? Da li bi čuli predsednika Milanovića koji govori veoma racionalno i tačno. Za nas je veoma korisno da sarađujemo i da ta saradnja nikada nije bila usmereno protiv Bošnjaka", rekao je Dodik.

On je napomenuo da poštuje Bošnjake u BiH, ali ne i njihove politike.

"Oni teže da BiH bude nacionalna država i po tom konceptu Srbi i Hrvati bi trebalo da budu manjina, što mi nikada nećemo dozvoliti", poručio je Dodik.

"Suština je zabraniti da se RS naziva genocidnom"

Dodik je povodom aktuelne polemike o tzv. Inckovom zakonu pojasnio da suština skupštinskih zaključaka sa posebne sednice NSRS da će predložiti zakon kojim će biti zabranjeno da se kolektiviteti kao što je Republika Srpska, pa i BiH, nazivaju genocidnom tvorevinom i da se konstitutivni narodi i pojedinci nazivaju genocidnim.

Dodik je gostujući na RTRS-u rekao da prema nametnutom tzv. "Inckovom zakonu" toga sada nema i istakao da taj zakon bivšeg visokog predstavnika niko nije legalizovao.

Ističiću veliki značaj posebne sednice NSRS, Dodik je rekao da se srpski predstavnici ne vraćaju u institucije BiH.

"Skupština je rekla da razlozi za to nisu prestali i to su oni razlozi koji su nas doveli u poziciju da pre šest meseci kažemo da ne samo da nećemo odlučivati, već da nećemo biti ni prisutni na sednicima zajedničkih institucija. Mogu da učestvuju naši predstavnici, ali da se drže stava Narodne skupštine, Vlade Srpske i naravno predsednice Republike Srpske", naveo je Dodik u izjavi u Dnevniku 2 RTRS.

Srpski član Predsedništva BiH naglašava da je to već doneseno u ranijim zaključcima.

"Imate u članu 4, da ćemo učestvovati u radu u tačkama koji su u interesu za Republiku Srpsku, kao što sutra imate u Predstavničkom domu tri razvojna programa i nekoliko desetina miliona maraka koje treba Srpska da povuče. Bez tih formalnih procedura ne bi to imali", naveo je Dodik.

On je podvukao da opozicija u Republici Srpskoj ne zna šta hoće, te dodao da oni zajedno sa Eskobarom ruše jedinstvo u Srpskoj.

"Njihova jedina politika je Milorad Dodik. Mržnja prema meni im je veća od ljubavi prema Republici Srpskoj. I to se najbolje videlo na jučerašnjoj sednici kada su se bunili što ja nisam prvi govorio, iako to nema nikakve veze. O tome ne odlučujem ja, ali da sam govorio prvi, znate da bi se samo zakačili za moje izjave, i da tako često sednice odlaze u drugom smeru, što samo pokazuje da sam im ja jedini cilj", rekao je Dodik.

Komentari (0)

Evropa