Evropa

Predlog zakona o zloupotrebi pojma genocid stigao u Parlament Bosne i Hercegovine

Komentari

Autor: Fonet

04/02/2022

-

19:48

Predlog zakona o zloupotrebi pojma genocid stigao u Parlament Bosne i Hercegovine
Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine - Copyright parlament.ba/Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine

veličina teksta

Aa Aa

Predlog Zakona o zloupotrebi pojma genocida je stigao u Parlament Bosne i Hercegovine (BiH), objavio je danas predsedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić, uz napomenu da je tekst zakona dostavio Klub poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) sa koalicionim partnerima.

Zvizdić je ocenio da se radi o "novom obliku negiranja genocida". Pretvaranje presuđenog genocida u "ideju o genocidu" je negiranje genocida, istakao je Zvizdić u objavi na Tviteru.

Zakon je upućen po hitnom postupku, što po zakonodavnoj proceduri znači da se predlog može ili usvojiti ili odbaciti. Ne razmatraju ga komisije oba parlamentarna doma i ne postoji mogućnost amandmanske izmene teksta, prenosi Radio Slobodna Evropa.

U prvom članu Predloga zakona navodi se da se zakonom uređuje "zabrana zloupotrebe pojma genocida, na način da se zloupotreba pojma genocida propisuje kao novo krivično delo, kao i krivična sankcija za navedeno delo".

Između ostalog, navodi se da "ko govori ili piše ili na drugi način učini javno dostupnim tekstove, slike ili svako drugo predstavljanje ideja o genocidu, omalovažavajući ili izlažući javnoj poruzi Bosnu i Hercegovinu, Republiku Srpsku, Federaciju Bosne i Hercegovine i Brčko distrikt BiH... kazniće se kaznom zatvora od šest meseci do pet godina".

Navode se i zatvorske kazne u trajanju od najmanje tri godine za imenovane ili izabrane funkcionere, zaposlene u državnim ili entitetskim institucijama, kao i svim institucijama koji se finansiraju javnim novcem – u slučaju da prekrše ovaj zakon.

Ovaj zakon je jedan od 12 zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske (RS) koji je donet na posebnoj sednici u utorak, 1. februara. Njime se traži da predstavnici RS koji su izabrani u Parlamentarnoj skupštini BiH predlože zakon o zabrani zloupotrebe pojma genocid.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa