Region

Skupština Republike Srpske usvojila zaključke: Predstavnici RS mogu da prisustvuju sednicama institucija BiH

Komentari

Autor: RTRS

01/02/2022

-

20:58

Skupština Republike Srpske usvojila zaključke: Predstavnici RS mogu da prisustvuju sednicama institucija BiH
www.narodnaskupstinars.net - Copyright www.narodnaskupstinars.net

veličina teksta

Aa Aa

Predstavnici iz Republike Srpske mogu da prisustvuju sednicama u institucijama Bosne i Hercegovine (BiH), ali na način da u svom odlučivanju uvažavaju stavove i odluke institucija iz RS. To je jedan od 12 zaključaka koji su usvojeni na današnjoj posebnoj sednici Narodne skupštine RS na kojoj se raspravljalo o političkoj situaciji u BiH.

U zaključcima se traži da predstavnici Republike Srpske u PS BiH predlože zakon o zabrani zloupotrebe pojma genocid.

Od Vlade Republike Srpske se traži da u parlamentarnu proceduru uputi zakon o finansiranju nevladinih organizacija.

U jednom od zaključaka navodi se i da NS RS traži od Parlamentarne skupštine BiH da, pre svake sednice, entitetskom parlamentu dostavi sve materijale na razmatranje., a od Saveta ministara BiH da dostave materijale pre sednica i Vladi RS. Takođe, od Predsedništva BiH se traži dostavljanje materijala pre svake sednice i predsedniku RS.

Usvojen je i zaključak o što skorijem usvajanju Zakona o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu na imovinu.

"Narodna skupština će osnovati i radno telo za borbu korupcije na čijem čelu će biti predstavnik iz opozicije", stoji u usvojenim zaključcima.

Usvojen je i zaključak kojim se predlaže da predsednica RS Željka Cvijanović ponovo uputi predstavnicima institucija i drugih konstitutivnih naroda iz drugog entiteta, Federacije BiH poziv za dijalog o mogućim rešenjima za prevazilaženje trenutne krize u BiH.

Navodi se i da Skupština RS ostaje pri stavu da BiH može egzistirati samo na bazi Ustava BiH i dogovora dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Zaključci, kako je navedeno, stupaju narednog dana od dana usvajanja.

Zaključke su potpisali predstavnici poslaničkih klubova SNSD-a, SP-a, Demosa, Ujedinjene Srpske i NPS.

Za predložene zaključke glasalo je 50 poslanika, koliko je i bilo prisutno narodnih poslanika.

Tokoom burne rasprave poslanik Nebojša Vukanović je udaljen sa sednice parlamenta, dok je opozicija razmatrala opciju da napusti zasedanje, pišu banjalučke "Nezavisne novine". 

Vukanoviću je tu meru izrekao predsedavajući Denis Šulić jer je dobacivao lideru SNSD Miloradu Dodiku dok je govorio. Prethodno je Vukanović dobio opomenu i oduzeta mu je reč.

 

Dodik o uslovu za povratak: Zaštiti entitete od klevete

Tokom rasprave je Milorad Dodik, član Predsedništva BiH, predložio Skupštini RS da donese zaključak, prema kojem bi uslov za povratak predstavnika iz RS u institucije BiH bio usvajanje zakona u Parlamentu BiH kojim će se zaštititi od klevete oba entiteta i država Bosna i Hercegovina, te njeni konstitutivni narodi.

„Da se ne može zvati genocidnim narodima, genocidašima. Taj zakon treba predložiti u Parlamentarnoj skupštini BiH da vidimo na koji način će se oni odnositi prema tome“, rekao je Dodik.

On je naveo da će RS doneti zakone o visokom sudskom i tužilačkom sajetu i uknjižiti svu imovinu na Republiku Srpsku na sednici 8. februara.

„Idemo tim putem. Stvar je strategije kako ćemo ići dalje. Vratićemo imovinu našim građanima“, poručio je Dodik.

Dodik je rekao kako nije spreman da zbog statusa Republike Srpske politički predstavnici u tom entitetu ugroze mir.

„Nemojte zaboraviti da se borimo političkim sredstvima, ne vodimo proces secesije, ali ukoliko ne dođe do dogovora u BIH, BiH ne može preživeti, nego će se raspasti. To nije najbolje mesto gde mi želimo da živimo. BIH sa tri konstitutivan naroda i dva entiteta je naša politička opcija i nemamo drugu vidljivu politiku osim te“, rekao je on.

Dodao je da Republika Srpska ima dobru saradnju sa Srbijom, Rusijom i Srpskom pravoslavnom crkvom., te i da je Hrvatska okrenuta ka RS.

Čović: Čuvajte Republiku Srpsku

Predsednik HDZ BiH Dragan Čović je na posebnoj sednici NS RS predstavnike tog entiteta da se vrate u institucije Bosne i Hercegovine.

"Ja sam siguran da mi nemamo drugog puta nego da sednemo i razgovaramo u institucijama Bosne i Hercegovine. I Republiku Srpsku ćete najbolje zaštititi, braneći je, ne samo ovde, već u institucijama BiH)", poručio je Čović

On je, kazao je, odluku o učešću na sednici doneo nakon što je procenio da je "dobro doći ovde i kazati svima u Republici Srpskoj, ne samo jednoj strani s kojom možda bolje sarađuju".

Bilo je puno onih koji su me zamolili da dođem ovde i kažem koju reč u ime malobrojnih Hrvata, ali i puno onih koji su rekli da ni slučajno ne idem, kazao je Čović i dodao:

"Siguran sam da nemamo drugog izlaza nego tražiti zajednička rešenja kroz ovakve razgovore. To me je motivisalo da dođem, bez obzira na neugodnosti koje možete doživeti".

Zahvalio je predstavnicima srpskog naroda što nisu učestvovali u pregovorima u Neumu i kazao da su time pokazali mudrost.

Komentari (0)

Evropa