Region

U Skupštini Republike Srbije sutra o političko-ekonomskoj situaciji u BiH

Komentari

Autor: Tanjug

31/01/2022

-

10:09

U Skupštini Republike Srbije sutra o političko-ekonomskoj situaciji u BiH
www.narodnaskupstinars.net - Copyright www.narodnaskupstinars.net

veličina teksta

Aa Aa

Za sutra je u Banjaluci zakazana posebna sednica Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) na temu "Političko-ekonomska situacija u BiH", a u dokumentu dostavljenom poslanicima se ističe da politička kriza u institucionalnom funkcionisanju BiH može biti prevaziđena samo stalnim i istrajnim razgovorima političkih predstavnika.

Naglašava se da je zajedničkom analizom stanja i otklanjanjem uzroka moguće stvoriti povoljan ambijent u kojem bi institucije funkcionisale na osnovu Ustava i u korist svih naroda i građana.

"U svakom parlamentu, kao predstavništvu naroda na nivou BiH, entiteta i kantona, treba da se vode rasprave o svim bitnim pitanjima funkcionisanja BiH i na toj osnovi politički subjekti treba da nalaze održiva i pravedna rešenja do kojih se može doći samo na osnovi ravnopravnosti naroda, entiteta i građana", navodi se u dokumentu, prenela je Srna.

Konstatuje se da Dejtonski sporazum i Ustav pružaju dovoljno mogućnosti za reforme u svim bitnim oblastima s ciljem pronalaženja boljih rešenja u funkcionisanju BiH. Podseća se da je Republika Srpska, kao državotvorni entitet u BiH, pokrenula procese institucionalnih reformi sa ciljem da se dobiju bolja, pravednija i racionalnija rešenja u funkcionisanju vlasti i javnih politika u entitetima i na nivou BiH.

U dokumentu se, između ostalog, navodi da je inicijalna kapisla za aktuelnu krizu u BiH bilo donošenje odluke o dopunama Krivičnog zakona BiH od bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka, te da je prevazilaženje kriznih situacija neophodno za funkcionisanje entiteta i BiH kao celine, što je moguće ukoliko se, o spornim pitanjima na ravnopravnoj osnovi, usaglase predstavnici entiteta i naroda.

Predsednik Parlamenta Nedeljko Čubrilović rekao je ranije da je posebna sednica prilika da se u parlamentu Republike Srpske iznesu viđenja, a u tom interesu poziv za sednicu upućen je i liderima SDA i HDZ-a BiH Bakiru Izetbegoviću i Draganu Čoviću koji imaju svoje poslanike u parlamentu i Veću naroda Republike Srpske.

Čović je, rekao je Čubrilović, usmeno potvrdio učešće na posebnoj sednici, dok je odgovor Izetbegovića, kako je rekao, poznat iz medija.

Izetbegović je, naime, odbio poziv da učestvuje na sednici, a Čubrilović smatra da taj njegov potez nije najbolje rešenje i da je trebalo da iskoristi priliku i iznese svoj stav makar on bio oprečan po svim pitanjima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa