Region

Protest u Sarajevu: Grupa Restart tvrdi da se Hrvatska meša u unutrašnje stvari BiH

Komentari

Autor: Fonet

28/01/2022

-

20:47

Protest u Sarajevu: Grupa Restart tvrdi da se Hrvatska meša u unutrašnje stvari BiH
Protest u Sarajevu: Grupa Restart tvrdi da se Hrvatska meša u unutrašnje stvari BiH - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nekoliko građana okupljenih oko neformalne grupe "Restart" protestovalo je danas u Sarajevu ispred Ambasade Hrvatske zbog toga što se, kako je navedeno, ta zemlja intenzivno meša u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine, prenosi Radiosarajevo.ba.

"Sve što se dešava u BiH, a povodom ovoga što Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) radi, je po instrukcijama Hrvatske. Ako se već pregovara o izmenama Izbornog zakona BiH, tražimo da puste unutrašnje faktore da se dogovore", rekao je organizator protesta Suad Đozić.

Građani su tražili da Hrvatska prestane sa "diplomatskom agresijom" na BiH, da se ne meša u ustavno uređenje BiH i da osudi presuđenu politiku udruženog zločinačkog poduhvata i izvini se Bosni i Hercegovini za sve posledice koje je takva politika napravila.

Zahtevali su i da visoki politički zvaničnici iz Hrvatske kroz svoje izjave i konkretno političko delovanje poštuju suverenitet i političku nezavisnost BiH i da je tretiraju kao susednu državu koja je na putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

Građani su pozvali zvaničnike Hrvatske da prilikom poseta BiH ne zaobilaze diplomatski protokol, da Hrvatska vrati imovinu koja je u vlasništvu BiH i da ugovore o korišćenju resursa BiH potpisuje s državom BiH.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa