Evropa

Posebna sednica Skupštine RS, Dodik traži da se Srpska zaštiti od klevete

Komentari

Autor: Tanjug, RTRS, Klix.ba

01/02/2022

-

13:14

Posebna sednica Skupštine RS, Dodik traži da se Srpska zaštiti od klevete
Posebna sednica Skupštine RS, Dodik traži da se Srpska zaštiti od klevete - Copyright Euronews/Stefan Goranović

veličina teksta

Aa Aa

U Banjaluci je počela posebna sednica Narodne skupštine Republike Srpske, kojoj prisustvuje i lider HDZ BiH Dragan Čović.

Na početku sednice poslanicima se obratio predsednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, koji je, u skladu sa Poslovnikom, zakazao današnju sjednicu i predložio dnevni red.

Čović je ranije danas za Fenu rekao da će u obraćanju poslanicima NSRS pozvati srpske predstavnike da se vrate u državne institucije.

Pred poslanicima će se danas naći dokument "Političko-ekonomska situacija u BiH".

Poslanici su prihvatili da se na sednici obrate svi predsednici političkih partija u trajanju od po 20 minuta i još pet minuta na dodatnu raspravu, dok će iz svakog kluba poslanika moći da govore do dva poslanika.

Posebnoj sednici prisustvuju srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica Srpske Željka Cvijanović, direktor UKC RS Vlado Ðajić.

Na sednicu je pozvan i lider SAD Bakir Izetbegović, ali je on taj poziv odbio.

Kako piše RTRS, u dokumentu "Političko-ekonomska situacija u BiH" ističe se da politička kriza u institucionalnom funkcionisanju BiH može biti prevaziđena stalnim i istrajnim razgovorima političkih predstavnika.

Čubrilović: Okidač krize u BiH je Valentin Incko

Okidač trenutne krize u BiH je Valentin Incko, bivši visoki predstavnik, koji je nametanjem izmena Krivičnog zakona doprineo pogoršanju odnosa u zemlji, poručio je danas predsednik NSRS na posebnoj sednici parlamenta Nedeljko Čubrilović.

Sednica je posvećena aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH.

Čubrilović, koji na sednici nastupa kao predlagač, je rekao da je propast pregovora u Neumu samo poslednji događaj koji pokazuje da su se odnosi pogoršali i naglasio da je potrebno otvoriti suštinski dijalog između glavnih protagnosta u BiH.

"Nije bilo suštinskog razgovora, dijaloga između glavnih protagnosita u BiH iako je bilo povremenih bilateralnih susreta pojedinih nosilaca javnih i političkih funkcija u BiH", rekao je Čubrilović.

narodnaskupstinars.net

 

Podsetio je da je NSRS u više navrata nudila dijalog s predstavnicima u FBiH i institucijama BiH, kako bi se prevazišla kriza i dodao da su ti dokumenti uvršteni u radni materijal sednice.

"Međutim, na sve te inicijative nije bilo adekvatnog odgovora. Najčešći odgovor, posebno iz sedišta nekih političkih stranaka u Sarajevu, je da razgovarati treba u institucijama BiH, a ne između političkih lidera", rekao je Čubrilović i optužio međunarodne predstavnike da su opravdavali stavove partija iz Sarajeva, prenele su banjalučke Nezavisne novine.

Naglasio je da je RS spremna na bilo kom mestu da razgovara o svim ovim temama i izrazio uverenje da će biti posvećenosti dijalogu za traženje rešenja.

Inače, kako prenosi portal Klix.ba, sednica je počela burno diskusijom narodnog poslanika iz Trebinja Nebojše Vukanovića, koji je optužio obezbeđenje Željke Cvijanović da ga je napalo u holu.

Dodik: Da se RS zakonom zaštiti od klevete

Predsednik SNSD-a Milorad Dodik predložio je da Narodna skupština Republike Srpske usvoji više zaključaka, među kojima je i da nisu nestali razlozi zbog kojih srpski predstavnici ne učestvuju u radu zajedničkih institucija BiH, kao i da se predloži zakon da se Srpska i drugi kolektiviteti zaštite od klevete, odnosno nazivanja genocidnim.

Dodik je istakao da to važi za Republiku Srpsku, ali i za FBiH, kao i sve narode da ih niko ne može nazivati genocidnim, za šta bi bila predviđena zatvorska kazna i da taj zakon treba da se predloži Parlamentarnoj skupštini BiH.

Dodik je predložio da zaključak bude da se ostaje čvrsto pri zaključcima donesenim na prošloj sednici parlamenta Srpske da se povlače saglasnosti o vojsci, indirektnim porezima i visokom sudskom i tužilačkom savetu.

Predložio je i da se, kada je reč o korupciji, donesu dve mere - zakon o sufinansiranju subjekata stranim sredstvima i da se preispitaju sve sadašnje antikoruptivne mere, da se formira tim koji bi to učinio, kao i da što pre bude donesen zakon o poreklu imovine.

Tanjug/FENA/Hazim Aljović

 

"Nema drugog načina života u BiH, nego da se ide iz krize u krizu. BiH nije mesto u kojem želimo da živimo. Naša politička opcija je BiH sa dva entiteta i tri konstitutivna naroda", rekao je Dodik.

Dodik je kritikovao opoziciju.

"Kada podignem lestvicu tražeći za Srpsku više, opozicija izađe i kaže da je to avanturizam. Želim da čujem šta oni imaju da kažu. Uvek su protiv svega. Naša politika je Republika Srpska", poručio je Dodik.

Istakao je da Srpska poštuje Ustav i Dejtonski sporazum.

"Naše politike idu za tim da BiH afirmišu kao zajednicu koja je predviđena Ustavom i ništa više. Republika Srpska je danas odraz onoga što smo želeli. Mnogi će se složiti da je BiH propala zemlja", naveo je Dodik.

Dodik je istakao da Srpska danas ima svoju teritoriju, legitimno izabranu vlast i svoj narod

"Imamo dobru međunarodnu poziciju i jasno definisan broj prijatelja, više nego što ih je imala ikada. Republika Srpska ima dobru regionalnu saradnju", naveo je, između ostalog, Dodik, prenela je RTRS.

Višemesečna kriza

Podsetimo, produbljvanje političke krize u BiH počelo je letos, kada su se predstavnici Republike Srpske usprotivili dopunama Krivičnog zakona BiH, koje je doneo sada bivši Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, a kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida. RS je potom donela i zakon kojim se poništava važenje ove Inckove odredbe. Iz tog razloga, od kraja jula meseca, zastupnici entiteta Republike Srpske bojkotuju rad državnih institucija zbog spornog zakona.

Istovremeno, institucionalnu krizu potpirila je i smena upravo na mestu Visokog predstavnika, kada je u Sarajevo umesto Incka došao Kristijan Šmit. Republika Srpska osporava institciju Visokog predstavnika, ističući njegovu nelegitimnost i nepriznavanje od strane Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, što je u vezi i sa prethodno pomenutim spornim izmenama Krivičnog zakona.

Republika Srpska, istovremeno, traži i vraćanje nadležnosti koje su date Visokom predstavniku na nivo entiteta. Takođe, uoči izbora koji bi trebalo da se održe ove godine, u BiH je aktuelna polemika oko izmena izbornog zakona.

Komentari (0)

Evropa