Region

Ðukanović vratio Skupštini dopune Zakona o lokalnoj samoupravi: Moglo bi se otvoriti više pravnih problema i nedoumica

Komentari

Autor: Tanjug

06/05/2022

-

10:50

Ðukanović vratio Skupštini dopune Zakona o lokalnoj samoupravi: Moglo bi se otvoriti više pravnih problema i nedoumica
Ðukanović vratio Skupštini dopune Zakona o lokalnoj samoupravi: Moglo bi se otvoriti više pravnih problema i nedoumica - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Crne Gore Milo Ðukanović vratio je na ponovno odlučivanje Skupštini Zakon o dopuni Zakona o lokalnoj samoupravii, kojima se odlažu izbori u više crnogorskih opština.

Taj zakon usvojen je juče u crnogorskom parlamentu, a za razlog hitnosti stupanja na snagu Zakona danom objavljivanja u Službenom listu glasalo je 45 poslanika, dok ih je 16 bilo protiv.

Ðukanović u dopisu navodi da je ranije, u skladu sa utvrđenim ustavnim prerogativima, "dosledno sledeći važeće pravne akte i valjano ceneći precizno definisane zakonske rokove", doneo odluke o raspisivanju izbora za odbrnike u Skupštini Glavnog grada Podgorica i skupštinama opština kojima u junu i julu ove godine ističe mandat, kao i odluke o raspisivanju prevremenih izbora za odbornike u skupštinama opština Budva i Tivat, koje je prethodno raspustila Vlada Crne Gore.

Ðukanović je poručio da su te odluke stupile na snagu danom donošenja i da su "integralni deo pravnog poretka države".

"Želeo bih da ukažem da bi se donošenjem Ukaza o proglašenju ovog zakona, stupanjem na snagu istog i postupanjem Predsednika Crne Gore saglasno njegovom tekstu i dejstvu, moglo otvoriti više bitnih pravnih pitanja, odnosno nedoumica, koje nastaju u karakterstičnim političkim situacijama, uz pretpostavljenu refleksiju na polje crnogorskog ustavnog sistema i postulata ustavnog prava uopšte", napisao je Ðukanović.

Predsednik navodi da je odluku o raspisivanju izbora u Tivtu i Budvi doneo 12. marta, odnosno 2. aprila, dok je odluku za izbore u Plužinama i na Žabljaku doneo 6. aprila. Sedam dana kasnije, odnosno 13. aprila, Đukanović je, kako podseća, doneo Odluku o raspisivanju izbora za odbornike u Skupštini opštine Bijelo Polje i Skupštini opštine Šavnik. Izbore u Baru, Danilovgradu, Kolašinu i Podgorici raspisao je 20. aprila, a u Pljevljima 4. maja.

Skupština Crne Gore usvojila je juče dopune Zakona o lokalnoj samoupravi, kojima je predviđeno da izbori u Podgorici i 13 opština budu održani najkasnije do 30. oktobra.

Glasao je 61 poslanik, od kojih je 45 bilo za, a 16 protiv.

 

Komentari (0)

Evropa