Region

Leonardo Dikaprio čestitao ženama Kruščice, obratio se Vladi FBiH

Komentari

Autor: Tanjug

17/06/2021

-

10:30

Leonardo Dikaprio čestitao ženama Kruščice, obratio se Vladi FBiH
Leonardo Dikaprio čestitao ženama Kruščice, obratio se Vladi FBiH - Copyright Foter/World Economic Forum on Foter.com

veličina teksta

Aa Aa

Glumac Leonardo Dikaprio čestitao je ženama Kruščice u FBiH, koje su dobitnice ovogodišnjeg "Zelenog Nobela" za borbu za spas reka od izgradnje mini-hidrocentrala i posebno se obratio Vladi Federacije BiH i federalnim parlamentarcima.


"Čestitam hrabrim ženama Kruščice i gospođi Bilal iz Bosne i Hercegovine na osvajanju prestižne nagrade za zaštitu okoline i neumornu borbu za spas njihove reke od malih hidroelektrana, dok se suočava s oružanim policijskim napadom, zastrašivanjem i pretnjama", napisao je Dikaprio.

 


Ova, kako kaže, pobeda "Žena" dolazi usled globalne aktivističke kampanje za zabranu gradnje novih malih hidroelektrana u BiH.

Smatra da to, međutim, nije dovoljno da bi 240 reka bilo spašeno od betonskih cevi.

Zbog toga je poručio Vladi Federacije BiH i federalnim parlamentarcima da se aktiviraju i donesu zakone koji su potrebni kako bi se zaštitile reke.

"Sada je ključno da parlament Federacije BiH usvoji Zakon o električnoj energiji koji je na čekanju i da trajno zabrani izgradnju stotina planiranih malih hidroenergetskih projekata i revidira sve aktivne dozvole, od kojih su mnoge izdate nezakonito. Globalna zaštitarska zajednica poziva Dom naroda FBiH na čelu s Tomislavom Martinovićem da odmah krene u akciju, predstavi nacrt zakona delegatima i očuva dragocene bosanske reke", naveo je u ismu Di Kaprio, preneo je sarajevski portal Klix.

Ovaj proslavljeni američki glumac se i prošlog oktobra oglasio povodom zabrane gradnje malih hidroelektrana, kada je javno podržao proteste koji su održavani širom države.

Komentari (0)

Evropa