Region

Džaferović: Šmitova odluka iznuđena manipulacijama HDZ-a

Komentari

Autor: Tanjug

07/06/2022

-

22:06

Džaferović: Šmitova odluka iznuđena manipulacijama HDZ-a
Šefik Džaferović - Copyright Tanjug/FENA/Hazim Aljović

veličina teksta

Aa Aa

Odluka visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Kristijana Šmita da nametne odluku o finansiranju Opštih izbora koji su zakazani za 2. oktobar iznuđena je manipulantskim ponašanjem HDZ-a i ministra finansija Vjekoslava Bevande, smatra predsedavajući Predsedništva BiH Šefik Džaferović.

On je pozdravio odluku Visokog predstavnika, koja je, kako kaže, bila nužna, jer bi u protivnom HDZ osporio osnovno demokratsko pravo građana i jer bi neodržavanje izbora odvelo Bosnu i Hercegovinu u još veću krizu.

"HDZ je proteklih godinu-dve najavljivao da će pokušati da blokira izbore, što je očigledno i radio proteklih nedelja. Manipulantski je pokušavao da prikrije svoje namere kroz epizode s posebnom odlukom i budžetom", rekao je Džaferović.

Dodao je da odluku Šmita treba analizirati, ali da je izuzetno značajno što se njome rešava finansiranje u budućnost i sprečava ponavljanje ovakvih situacija.

"Upravo je to uloga visokog predstavnika da do kraja svog mandata dovrši sistem, učini ga funkcionalnim i ukloni ovakve mogućnosti beskrajnih blokada i manipulacija, kroz zloupotrebe veta, kvoruma i drugih procedura specifičnih za dejtonski sistem'', poručio je Džaferović.

Kristijan Šmit ponovo je danas primenio tzv. "bonska ovlašćenja" i nametnuo odluku o finansiranju Opštih izbora koji su zakazani za 2. oktobar.

Šmit je novinarima rekao da doneo odluku da se Centralnoj izbornoj komisiji BiH prebaci 12,5 miliona konvertibilnih maraka (oko 6,2 miliona evra) i da ova odluka stupa na snagu od trenutka objave na zvaničnoj stranici OHR-a.

Rok za izdvajanje novca za finansiranje izbora prošao je 19. maja, a Savet ministara je ranije odlučio da CIK-u prebaci 9,7 miliona KM (oko 4,8 miliona evra), što je nedovoljno za pripremu i održavanje izbora.

Deo sarajevskih medija krivi Hrvate u BiH da su blokirali odobravanje sredstava s obzirom na to da su HDZ i HNS protiv održavanja izbora po važećem Izbornom zakonu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa