Region

Dodik: Neću potpisati dokument o kvalifikaciji sukoba u Ukrajini

Komentari

Autor: Tanjug

12/06/2022

-

21:36

Dodik: Neću potpisati dokument o kvalifikaciji sukoba u Ukrajini
Dodik: Neću potpisati dokument o kvalifikaciji sukoba u Ukrajini - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Srpski član Predsedništva BiH i lider SNSD, koji večeras učestvuje na sastanku lidera parlamentarnih stranaka BiH sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom u Briselu, izjavio je da neće dozvoliti da se potpiše bilo kakav politički dokument u kojem se na bilo koji način kvalifikuju sukobi u Ukrajini.

Dodik je na Tviteru istakao da su za "sve političare iz Srpske obavezujući samo zaključci Narodne skupštine Republike Srpske, koji kažu da ostajemo neutralni".

Sastanak lidera parlametarnih stranaka u BiH sa Mišelom još je u toku, prenosi RTRS.

Pojedini mediji u BiH su objavili dokument za koji navode da je politički sporazum, a koji se, između ostalog, dotiče i odnosa BiH prema rusko-ukrajinskom sukobu.

Dodik je pred početak sastanka rekao da je sve u vezi sa sastankom mistično, kao i u vezi sa dokumentom o kojem se govori, ali da je ovo prilika da svi sednu za isti sto i razgovaraju.

Prema informacijamana koje s epoziva klix.ba, dok su lideri političkih partija sa sedištem u Sarajevu (SDA, SDP, DF, NiP, NS, PDA i NB) pokazali spremnost da potpišu ovaj sporazum, stranke iz entiteta RS to odbijaju, a dokument neće potpisati ni lider HDZ Dragan Čović.

Predsednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da je odlučio da ne prisustvuje sastanku koji je danas organizovao predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel u Briselu, jer nije zadovoljan njegovim formatom.

Čović je danas najpre naveo da ne želi da ide u Brisel, jer će tamo biti i član Predsedništva BiH Željko Komšić, potom da ima stomačne tegobe, a zatim je na Tviteru objavio da nije zadovoljan formatom razgovora i da je „nemoguće postići dogovor sa onima koji krše Dejtonski sporazum“, prenosi Klix.ba. On je u objavi na Tviteru ponovio svoj raniji stav da je razlog njegovog nedolaska i Komšić kojeg on naziva "drugim bošnjačkim članom Predsedništva BiH".

 

Osim Čovića, na sastanak nisu došli ni predsednik SDS-a Mirko Šarović, kao ni predsednik SBB-a Fahrudin Radončić, navodi sarajevski portal.
 

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa