Region

Skupština Crne Gore usvojila Rezoluciju o Srebrenici, razrešen ministar Leposavić

Komentari

Autor: Euronews, Vijesti

17/06/2021

-

21:07

Skupština Crne Gore usvojila Rezoluciju o Srebrenici, razrešen ministar Leposavić
Skupština Crne Gore usvojila Rezoluciju o Srebrenici, razrešen ministar Leposavić - Copyright E-Stock/Petar Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Skupština Crne Gore usvojila je Predlog Rezolucije o Srebrenici. Za ovaj predlog glasalo je 55 poslanika, 19 je bilo protiv, a sedam suzdržanih, prenose Vijesti.  Istovremeno, smenjen je ministar ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić. 

Odluke o smeni Leposavića i rezoluciji o Srebrenici donete su većinom glasova, uz podršku najuticajnije opozicione DPS Mila Ðukanovića, čiji poslanici su prekinuli višenedeljni bojkot parlamenta.

Amandmani koje su podneli poslanici Demokratskog fronta na Rezoluciju o Srebrenici nisu dobili podršku poslanika.

Upravo zbog Srebrenice smenjen je i ministar Leposavić. 

Predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić tražio je razrešenje ministra pravde, ljudskih i manjninskih prava Vladimira Leposavića zbog njegove sporne izjave o Srebrenici.

Ministar je izjavio da će priznati genocid u Srebrenici kada se to nedosvimsleno utvrdi, te da je sud Hag gde je suđeno za taj genocid izgubio svoj legitimitet.

Za opoziv Leposavića glasalo je 43 glasa poslanika , 27 je bilo "protiv" i 10 "uzdržanih".

Leposavić je smenjen glasovima opozicije i članice vladajuće većine URA Dritana Abazovića.

Poslanik DF-a Slaven Radunović ocenio je da je tim činom izneverena volja naroda izražena na izborima 30. avgusta, i poručio: „Srećan vam DPS“.

Radunović je najavio bojkot rada Skupštine zbog ove odluke dok se ne utvrde naredni koraci tog saveza.

"Pozivam da se oslobodimo DPS-a, da sa njima ne gradimo dalje Crnu Goru i da se u najkraćem roku okupimo i odlučimo šta ćemo dalje. Do tada mi više nećemo ulaziti u plenum, ako imate novu većinu samo izvolite sa njima, a ko hoće sa DF može da se dogovori sa nama. To važi i za rukovodsvo Skupštine, jer sada resetujemo stanje na nulu i tražimo novi dogovor. Hvala i neka vam je srećan DPS", poručio je Radunović. 

Poslanici DF-a tražili su amandmanima brisanje reči "genocid" i insistirali na reči zločin i osudu "svih zločina u BiH i na prostoru bivše Jugoslavije".

Iako je skupštinski Odbor prihvatio te amandmane, oni su glasanjem odbijeni.

I poslanik Socijalističke narodne partije  Vladimir Joković izjavio je večeras da je ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić smenjen programirano sa Demokratskom partijom socijalista, zbog čega će ta stranka tražiti hitan sastanak parlamentarne većine.

On je naveo da nisu ulazili u meritum da li je Leposavić zgrešio ili nije i istakao da SNP više neće učestvovati u ovakvim situacijama, već će tražiti hitan sastanak parlamentarne većine da se odredi kojim putem dalje ići, prenela je Mina.

„Insistiramo na novom sporazumu i poštovanju svih dosadašnjih postignutih dogovora. Ako toga ne bude, adekvatno ćemo odgovoriti svima koji žele da izigraju volju građana Crne Gore“, poručio je Joković.

Prethodno je parlament usvojio Budžet za ovu godinu i još neka zakonska akta.
 

Usvojeni tekst Rezolucije glasi: 

Skupština Cme Gore:

1) najoštrije osuđuje genocid u Srebrenici;

2) potvrđuje da se genocid dogodio na tlu Evrope nakon Drugog svetskog rata u kojem je stradalo preko 8.000 civila bošnjačke nacionalnosti;

3) zabranjuje javno negiranje postojanja ili umanjenje genocida u Srebrenici;

4) proglašava 11. jul Danom sećanja na žrtve Srebrenice;

5) potvrđuje rešenost države Crne Gore, punopravne članice NATO alijanse, da afirmiše vrijednosti mira i stabilnosti;

6) poziva nadležne institucije na sprovodenje istraga i procesuiranja optuženih za genocid u Srebrenici, ratne zločine i zločine protiv čovečnosti;

7) izražava saosećanje za sve žrtve u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije, kao i za njihove porodice i poziva sve susjedne države da nastave da obezbjeđuju pravdu i dugoročnu podršku preživelima.

Predlog rezolucije o Srebrenici parlamentu je podnela grupa poslanika među kojima su pripadnici opozicione Bošnjačke stranke, DPS-a i SDP-a, koje su bile na vlasti u proteklih 30 godina.

Crna Gora je, inače, još 2009. usvojila Deklaraciju o prihvatanju rezolucije EP o Srebrenici, kojom se osuđuje zločin u tom gradu, ali se u tom tekstu nigde ne spominje genocid niti kažnjavanje negiranja genocida.

 

Komentari (0)

Evropa