Region

Abazovićeva URA će glasati za novu rezoluciju o Srebrenici

Komentari

Autor: Tanjug

24/05/2021

-

13:45

Abazovićeva URA će glasati za novu rezoluciju o Srebrenici
Abazovićeva URA će glasati za novu rezoluciju o Srebrenici - Copyright E-Stock/Petar Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Građanski pokret URA Dritana Abazovića glasaće u parlamentu za usvajanje nove rezolucije o Srebrenici, saopšteno je danas na konferenciji za novinare.

Poslanica tog pokreta Božena Jelušić je rekla da je to obaveza tog pokreta.

"Naravno da ćemo glasati za. Još me svrbi ruka od Zakona o slobodi veroispovesti jer je izglasan preko noći. Drugi put je izglasan danju i to je bolje“, navela je Jelušić.

Predlog nove rezolucije o Srebrenici parlamentu je podnela grupa poslanika među kojima su pripadnici opozicione Bošnjačke stranke, DPS-a i SDP-a, koje su bile na vlasti u proteklih 30 godina.

Predlogom rezolucije se traži "najoštrija osuda genocida u Srebrenici", potvrda da se genocid dogodio na tlu Evrope nakon Drugog svetskog rata u kojem je, kako se navodi, preko 8.000 civila bošnjačke nacionalnosti.

Predlogom rezolucije, koji je objavljen na zvaničnom skupštinskom portalu, traži se zabrana javnog negiranja "postojanja ili umanjenje genocida u Srebrenici".

EPA/BORIS PEJOVIC

Dritan Abazović, vođa Građanskog pokreta URA

Zatim da se 11. juli proglasi "Danom sećanja na žrtve Srebrenice", rešenost države Crne Gore, punopravne članice NATO alijanse, da "afirmiše vrednosti mira i stabilnosti".

Nadležne institucije se pozivaju na "sprovođenje istraga i procesuiranja optuženih za genocid u Srebrenici, ratne zločine i zločine protiv čovečnosti i izražava saosećanje za sve žrtve u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije, kao i za njihove porodice i poziva sve susedne države da nastave da obezbeđuju pravdu i dugoročnu podršku preživelima.

U obrazloženju za donošenje nove rezolucije se navodi da za to postoji ustavni osnov, a kao razlozi da njeno donošenje navode se pravosnažne presude Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde.

Crna Gora je, inače, još 2009. usvojila Deklaraciju o prihvatanju rezolucije EP o Srebrenici, kojom se osuđuje zločin u tom gradu, ali se u tom tekstu nigde ne spominje genocid niti kažnjavanje negiranja genocida.

Predlog nove rezolucije o Srebrenici je 43. od 44 tačaka dnevnog reda parlamenta koji je u zasedanju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa