Politika

Rezolucija o genocidu u Srebrenici na dnevnom redu Skupštine Crne Gore

Komentari

Autor: RTCG

11/05/2021

-

16:20

Rezolucija o genocidu u Srebrenici na dnevnom redu Skupštine Crne Gore
Rezolucija o genocidu u Srebrenici na dnevnom redu Skupštine Crne Gore - Copyright E-Stock/Petar Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Poslanici Skupštine Crne Gore danas su podržali predlog poslanika Bošnjačke stranke Ervina Ibrahimovića da se na dnevnom redu današnje sednice parlamenta nađe Predlog rezolucije o genocidu u Srebrenici, prenela je RTCG.

Za taj predlog glasala su 42 poslanika, 15 je bilo protiv, dok je 21 poslanik bio uzdržan.

"Opravdanost inicijative je svakodnevna. Mi u državi koja je lider u EU integracijama doživljavamo porast negiranja genocida. Ovaj dom ne sme dozvoliti promociju ratnih zločinaca. Ovo nije usmereno protiv jednog naroda već je cilj pomirenje i suočavanje sa prošlošću. Bez suočavanja sa prošlošću ne možemo pomiriti region", rekao je Ibrahimović prilikom obrazloženja i pozvao poslanike da glasaju po savesti.

"Cvet Srebrenice" na reverima opozicije

Poslanici opozicije u crnogorskom parlamentu na dnašnjem zasedanju nose "cvet Srebrenice" u znak podrške nevladinoj organizaciji u BiH "Majke Srebrenice".

Srebrenički cvet je opozicionim poslanicima, među kojima su najbrojniji oni iz DPS Mila Ðukanovića", uoči sednice je podelila poslanica Bošnjačke stranke Kenana Harbić sa svojim kolegom Amerom Smailovićem.

Harbijevoj i Smailoviću su na tome posebno zahvalile članice udruženja "Make Srebrenice" na tviter nalogu tog udruženja.

Nije prihvaćen predlog poslanika Liberalne partije Andrije Popovića da se u dnevni red uvrsti Zakon o zabrani fašističkih, neofašističkih i vojnih nacionalističkih organizacija i upotrebe njihovih simbola, za koji je glasalo 39 poslanika.

Poslanici bi, u okviru tačke dnevnog reda – izbori, imenovanja i razrješenja, trebalo da se izjasne o zahtevu premijera Zdravka Krivokapića za smjenu ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića.

 

Komentari (0)

Srbija