Region

Ađijus: Srbija i dalje ne ispunjava međunarodne obaveze u vezi s Radetom i Jojićem

Komentari

Autor: Tanjug

14/06/2022

-

21:00

Ađijus: Srbija i dalje ne ispunjava međunarodne obaveze u vezi s Radetom i Jojićem
Ađijus: Srbija i dalje ne ispunjava međunarodne obaveze u vezi s Radetom i Jojićem - Copyright Prinskrin/United Nations

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Međunarodnog rezidualnog Mehanizma za krivične sudove sa sedištem u Hagu, sudija Karmel Ađijus, danas je Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija predstavio 20. izveštaj o napretku Mehanizma.

On je ukazao da je žalbeni postupak protiv Jovice Stanišića i Franka Simatovića na putu da bude okončan do juna 2023. godine.

U predmetu za nepoštovanje suda protiv dvoje srpskih radilkala, Petra Jojića i Vjerice Radete, predsednik Mehanizma je primetio da Srbija i dalje ne ispunjava međunarodne obaveze koje je Savet nametnuo svim državama Rezolucijom 1966 iz 2010. godine.

Agijus je ukazao na značajan napredak postignut tokom perioda izveštavanja, uprkos ogromnim izazovima, uključujući pandemiju koronavirusa.

Predsednik Mehanizma je primetio da, zbog ovog napretka, Mehanizam već funkcioniše na način koji se značajno razlikuje od pre samo nekoliko godina i daleko je bliži ostvarenju vizije Saveta o Mehanizmu kao maloj i privremenoj instituciji.

Završavajući svoje poslednje obraćanje Savetu pre nego što se povuče sa mesta predsednika Mehanizma krajem ovog meseca, Agijus je izrazio zahvalnost svim državama, zainteresovanim stranama i pojedincima "koji su stali uz Mehanizam u potrazi za pravdom".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa