Aktuelno

I tužilaštvo i odbrana uložili žalbe na presudu Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću

Komentari

Autor: Fonet

07/09/2021

-

23:13

I tužilaštvo i odbrana uložili žalbe na presudu Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću
I tužilaštvo i odbrana uložili žalbe na presudu Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću - Copyright AP/Martijn Beekman

veličina teksta

Aa Aa

I Tužilaštvo u Hagu i odbrana bivših čelnika Službe državne bezbednosti Srbije Jovice Stanišića i Franka Simatovića žalili su se na prvostepenu presudu Haškog suda kojom su Stanišić i Simatović osuđeni na 12 godina zatvora za podržavanje i pomaganje ratnih zločina u opštini Bosanski Šamac u Bosni i Hercegovini 1992. godine.

Stanišiću i Simatoviću je prvostepenu zatvorsku kaznu 30. juna izrekao Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove, naslednik Haškog tribunala, prenosi Slobodna Evropa. 

Dok Tužilaštvo traži povećanje kazni, odbrane Stanišića i Simatovića traže da se one ukinu u žalbenom postupku.

Tužilaštvo navodi da je Mehanizam za međunarodne krivične sudove propustio da Simatovića i Stanišića proglasi krivima i odgovornima kao članove udruženog zločinačkog poduhvata, a smatra i da je sudsko veće pogrešilo zbog toga što nije utvrdilo da su njih dvojica delili istu nameru potrebnu za udruženi zločinački poduhvat. 

AP/Michael Kooren

 

Tužilaštvo ističe i da je veće pogrešilo što Stanišić i Simatović nisu proglašeni krivima za pomaganje i podržavanje zločina u Krajini, Zvorniku, Doboju i Sanskom Mostu i u žalbi traži da se to ispravi i da se oni proglase krivima i po tim tačkama optužnice, pa da im se, shodno tome, poveća kazna.

Odbrana traži ukidanje presude

U žalbi Stanišićevih branilaca, koja je 6. septembra dostavljena sudu u Hagu, traži se ukidanje presude po osam osnova, a uz njihovo obrazloženje odbrana smatra da je došlo do "činjeničnih grešaka i povrede prava". Četiri žalbena osnova odnose se na presudu, a četiri na visinu izrečene kazne. 

Uočene greške Pretresnog veća imale su značajan uticaj na utvrđivanje kazne koja je izrečena Stanišiću, navodi se u žalbi, u kojoj se traži da Žalbeno veće ukine kaznu i izrekne novu presudu. U žalbi Simatovićeve odbrane navodi se da je Pretresno veće "pogrešilo u primeni zakona, u vezi sa položajem i ulogom optuženog", kao i da je napravilo "činjenične greške i pogrešilo u primeni prava kada je utvrdilo da je Simatović odgovoran za pomaganje i podržavanje zločina počinjenih u Bosanskom Šamcu".

profimedia

 

Ukazuje se i da je Pretresno veće "pogrešilo kada je Simatoviću nametnulo preteranu i neadekvatnu kaznu od 12 godina zatvora".

Prvostepenu presudu Stanišiću i Simatoviću, kojom su osuđeni na po 12 godina zatvora za podržavanje i pomaganje ubistava, deportacije i progona u opštini Bosanski Šamac u proleće 1992. godine, izreklo je tročlano sudsko veće na čelu sa sudijom Bartonom Holom sa Bahama. 

Kako se navodi u presudi, zločine nad nesrpskim stanovništvom u Bosanskom Šamcu počinile su srpske snage, uz pomoć paravojnih formacija i ističe da je u zločinima učestvovala specijalna jedinica Srbije "Crvene beretke", pod kontrolom Simatovića i Stanišića. Ovo je prvi put da je sud u Hagu utvrdio odgovornost zvaničnika Srbije za neki od ratnih zločina u Bosni i Hercegovini.

Preporuka za vas

Džejms Gau: Presuda Stanišiću i Simatoviću ostavlja pomešani utisak
Stručnjaci za Euronews veče: Presuda Stanišiću i Simatoviću slična onoj iz 2013. ali je kazna drastično različita

Komentari (0)

Srbija