Aktuelno

Stručnjaci za Euronews veče: Presuda Stanišiću i Simatoviću slična onoj iz 2013. ali je kazna drastično različita

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/06/2021

-

22:03

Stručnjaci za Euronews veče: Presuda Stanišiću i Simatoviću slična onoj iz 2013. ali je kazna drastično različita
Stručnjaci za Euronews veče: Presuda Stanišiću i Simatoviću slična onoj iz 2013. ali je kazna drastično različita - Copyright Euronews/Printscreen

veličina teksta

Aa Aa

Jovica Stanišić i Franko Simatović danas su prvostepeno osuđeni na po 12 godina zatvora u ponovljenom suđenju. Oni su proglašeni krivim po svih pet tačaka optužnice kao pomagači, ali ne i učesnici udruženog zločinačkog poduhvata  zbog pomaganja i podržavanja ratnih zločina u Bosanskom Šamcu.

Stanišić i Simatović su 30. maja 2013. oslobođeni prvostepeno, ali je Apelacioni sud 2015. u decembru ukinuo tu presudu.  U junu 2017. počeo je ponovljeni proces. Suđenje Simatoviću i Stanišiću je najduži postupak u Hagu koji je trajao 18 godina. Današnja presuda je prvostepena i na nju obe strane imaju pravo žalbe.

Gosti emisije Euronews veče Nevenka Tromp, profesorka univerziteta u Amsterdamu i advokat Novak Lukić saglasni su da je ponovljena presuda slična onoj iz 2013. godine jer su za većinu zločina oslobođeni, ali da je kazna drastično veća. 

Nevenka Tromp je istakla da je, s obzirom na činjenicu da su za većinu optužbi koje su im stavljane na teret Stanišić i Simatović oslobođeni, presuda zapravo i slična prethodnoj, ali uz značajnu promenu da su sada osuđeni i izrečena im je zatvorska kazna zbog dešavanja u Bosanskom Šamcu.  

“Današnja presuda je podilaženje javnosti kako bi se smanjile tenzije u BiH. Optužnica je potpuno ista onoj iz 2008. ali zapaža se nekoliko interesantnih detalja. Prvi je da je u ponovljenom postupku bilo manje svedoka – 80, dok je u prvom bilo 90. Bilo je manje i dokaznog materijala“, navodi profesorka Tromp uz konstataciju da je suđenje trajalo 228 radnih dana od 2017. do 2021. godine, što je “razočaravajuće sporo i neefikasno“. 

Novak Lukić je objasnio da je ova presuda slična onoj iz 2013. ali da je razlika u tome da su Simatović i Stanišić osuđeni na zatvorske kazne. 

“Još nismo pročitali presudu, pa ne mogu da je komentarišem. Presude se podudaraju. Očekujem da će obe strane da ulože žalbe, ali se retko dešavalo da se u drugostepenom suđenju preinači odluka“, kaže za Euronews veče advokat Lukić uz napomenu da nije neobično da onaj kome se sudi bude oslobođen, pa osuđen jer je to moguće u svakom pravnom sistemu.

Nevenka Tromp pretpostavlja da nije bilo novih dokaza zbog manjeg broja svedoka. 

“Verovatno se tužilaštvo skoncentrisalo na nekoliko krivičnih dela. Na osnovu onog što sam znala, ovo je trebao biti vrlo solidan slučaj potkrepljen dobrim dokazima. Ova presuda je za mene nepotpuna, jer je tužilaštvo zakazalo dokazujući neke stvari koje su opšte poznate“, objasnila je Nevenka Tromp i dodala da na suđenju nije iskorišćen snimak Škorpiona u trenutku kada likvidiraju ljude.

Euronews/Printscreen

Novak Lukić

 

Novak Lukić je rekao da su branioci osuđenih uradili veliki posao u teškim uslovima. 

“Činjenica je da su oslobođeni za veliki deo optužnice, što je odlično. Zvuči zastrašujuće koliko je trajalo suđenje. Jedan deo suđenja bio je zatvoren za javnost, ali nije mi jasno šta to do danas nije bilo poznato javnosti da je deo suđenja morao da bude održan bez publike. Ako presuda ostane ovakva i u drugostepenom postupku, onda bi mogla da se traži odšteta od Srbije i podnese tužba za naknadu štete u Bosanskom Šamcu. Ako bi došlo do toga, za Srbiju bi bilo bolje da se to rešava vansudski", objasnio je advokat Lukić. 

Profesorka Tromp je navela da je teško objasniti zašto je proces trajao 18 godina kada je bio dobro potkrepljen podacima. 

“Jedan deo suđenja bio je zatvoren za javnost, deo dokumentacije nije dostupan za javni uvid. Nadam se da će čitanje presude bar malo da doprinese razbijanju netransparentnosti suđenja. Žrtve će moći da traže odštetum, ali presuda je usko vezana za Bosanski Šamac. Odšteta ima smisla samo ako se traži od države, u ovom slučaju Srbije“, završila je Nevenka Tromp. 

Komentari (0)

Srbija