Društvo

Forum za bezbednost i demokratiju povodom presude Stanišiću i Simatoviću: Okrenuti se budućnosti

Komentari

Autor: Fonet

04/07/2021

-

18:34

Forum za bezbednost i demokratiju povodom presude Stanišiću i Simatoviću: Okrenuti se budućnosti
Forum za bezbednost i demokratiju povodom presude Stanišiću i Simatoviću: Okrenuti se budućnosti - Copyright AP/Martijn Beekman

veličina teksta

Aa Aa

Forum za bezbednost i demokratiju (FBD) ocenio je da bi presuda u Hagu protiv nekadašnjih čelnika službe bezbednosti Srbije Jovice Stanišića i Franka Simatovića mogla doprineti prevazilaženju negativnog nasleđa raspada nekadašnje zajedničke države i konačnom okretanju celokupnog regiona bivše Jugoslavije ka ostvarivanju njegove evropske budućnosti.

U saopštenju FBD podseća da od svog osnivanja 2004. godine "neprestano ukazuje i upozorava na opasnost podrivanja ili omalovažavanja rada Haškog tribunala za zločine počinjene na prostorima bivše države i snagu, ukorenjenost i umreženost antihaškog lobija u Srbiji".

Uprkos aktuelnoj percepciji u pogledu pojedinih presuda Haškog tribunala ICTY, tojest Pravnog mehanizma (MMKS) FBD smatra da je rad tog suda "u značajnoj meri doprineo rasvetljavanju zločina počinjenih u ratovima devedesetih godina i zatvaranju jednog od najmučnijih istorijskih poglavlja u ovom delu Evrope".

"Kritike ove najnovije, nesporno istorijske presude, koje se mogu čuti od pojedinih zvaničnika Republike Srbije FBD vidi kao pokušaj apologije i racionalizacije politike koja je imala za posledicu upravo ona dela zbog kojih su UN sud u Hagu, uz pristanak Srbije i osnovale, a koji je sudio i osudio Stanišića i Simatovića, te ih smatra neprimerenim i štetnim, posebno kada dolaze od zvaničnika zemlje kandidata za članstvo u Evropskoj uniji", naglašava FBD.

Forum je upozorio da kako kritike Haškog suda i presuda s takvim ciljevima, više od 20 godina nakon okončanja ratova u bivšoj Jugoslaviji, i dalje "prevashodno služe u pogubnim populističko-patriotskim nadmetanjima karakterističnim za unutrašnju političku utakmicu u Srbiji".

Još gore i opasnije od toga je, ističe FBD, održavanje i potpirivanje "onih istih netrepeljivosti koje su i dovele do tragičnog oružanog sukoba, s ciljem odvraćanja celokupnog regiona sa njegovog prirodnog evropskog puta koji i danas predstavlja jedinu trajnu garanciju mira na Zapadnom Balkanu".

Preporuka za vas

Džejms Gau: Presuda Stanišiću i Simatoviću ostavlja pomešani utisak

Komentari (0)

Srbija