Društvo

Džejms Gau: Presuda Stanišiću i Simatoviću ostavlja pomešani utisak

Komentari

Autor: Fonet

01/07/2021

-

10:16

Džejms Gau: Presuda Stanišiću i Simatoviću ostavlja pomešani utisak
Jovica Stanišić i Franko Simatović - Copyright Tanjug AP/Piroschka van de Wouw

veličina teksta

Aa Aa

Džejms Gau, profesor na londonskom Kraljevskom koledžu, izjavio je za Glas Amerike da presuda bivšim zvaničnicima Državne bezbednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, kojom su prvostepeno osuđeni na dvanaestogodišnje zatvorske kazne za zločine u Bosanskom Šamcu u Bosni i Hercegovini, ostavlja pomešani utisak.

"Izmenjena je oslobađajuća prvostepena presuda koja im je izrečena nakon prvog suđenja, ali sa druge strane Stanišić i Simatović osuđeni su za ograničeni broj slučajeva u odnosu na ono što je bilo obuhvaćeno optužnicom", ukazao je Gau, preciziravši da su osuđeni za krivična dela koja su mogla biti dokazana van razumne sumnje.

Gau, profesor Međunarodnog mira i bezbednosti na Odseku za studije rata Kraljevskog koledža u Londonu u razgovoru za Glas Amerike ukazuje da se radi o veoma važnoj sudskoj odluci, koja potvrđuje saznanja i tumačenja po kojima su Jovica Stanišić i Franko Simatović vukli konce i orkestrirali većinu paravojnog nasilja koje je počinjeno na području bivše Jugoslavije – u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Sudsko veće potvrdilo je njihovu umešanost u sve to, ali ono što nije učinilo je potvrda njihove krivične odgovornosti za sve zločine počinjene u tim područjima.

Ipak, činjenica je da je ispravila odluku prethodnog sudskog veća, jer su sećate se, njih dvojica bili oslobođeni krivične odgovornosti. Žalbeno veće je tu odluku ocenilo kao pogrešnu i odlučilo da se održi novo suđenje, ukazuje Gau.

On podseća da presudi na značaju daje i činjenica da se radi o poslednjoj sudskoj odluci u vezi sa ratnim zločinima počinjenim na prostoru bivše Jugoslavije. Prema njegovim rečima, presuda bez sumnje pokazuje umešanost i odgovornost beogradskog rukovodstva, od Slobodana Miloševića pa naniže, uključujući tu i bezbednosnog zvaničnika Stanišića.

To pokazuje da su izvršavali i da su odgovorni za ono što se događalo. Ali kada je reč direktnoj odgovornosti za zločine, kao što sam ukazao, ona je prilično ograničena. Pretresno veće bilo je u stanju da je potvrdi isključivo u vezi sa zločinima koji su se dogodili u Bosanskom Šamcu. To je samo jedno od nekoliko mesta na kojima je potvrđeno da su počinjeni zločini, ali i jedino u kom je utvrđena direktna odgovornost Simatovića i Stanišića.

To ne znači da nisu bili direktno odgovorni za zločine u drugim mestima, ali to nije bilo moguće dokazati van razumne sumnje, istakao je Gau. On je izjavio i da se mnogi nadaju da bi ova presuda mogla pružiti priliku Srbiji da se razvija i podstakne svest o događajima iz devedesetih godina prošlog veka i odgovornosti visokih zvaničnika u Beogradu za to.

Međutim, nisam siguran da će se tako nešto ubrzo dogoditi. Ne samo zbog trenutne političke klime u Srbiji koja, na neki način, tera stvari u drugom smeru. Rekao bih da je podsticaj za razmatranjem tih stvari u vidu pristupnog procesa Evropskoj uniji – u ovom trenutku oslabio. Istovremeno, svojevrsni mešoviti karakter prvostepene presude daje argumente obema stranama.

Onoj koja će reći da su Stanišić i Simatović krivično odgovorni za značajna nedela. Sa druge strane, argumente u rukama ima i strana koja će ukazivati da su radili svoj posao za državu i delovali u skladu sa odlukama koje su donosili lideri Srbije, istakao je Gau.

Komentari (0)

Srbija