Region

Rama: Preveliki pritisak na Srbiju loš za stabilnost regiona

Komentari

Autor: Tanjug

15/06/2022

-

13:20

Rama: Preveliki pritisak na Srbiju loš za stabilnost regiona
Edi Rama - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

U današnjem intervjuu za briselski portal Politiko albanski premijer Edi Rama izjavio je da veruje da bi Srbija vremenom trebalo da uvede sankcije Rusiji, ali da Zapad ne bi trebalo da je previše pritiska, jer bi to ugrozilo stabilnost Zapadnog Balkana.

"Morate da shvatite da je Srbija u veoma drugačijem položaju od mnogih drugih, zbog svoje istorije, zbog svojih posebnih veza sa Rusijom", naveo je Rama, prenosi Politiko.

On je istakao da Beograd u velikoj meri zavisi od Moskve u snabdevanju energentima i da od njega ne bi trebalo tražiti da "prerano uradi previše“ i da bi u ovom trenutku, uvođenje sankcija Rusiji za Srbiju bio "samoubilački korak", navodi briselski portal.

"Moramo ponekad da trpimo druge i razumemo šta se dešava, inače ne možemo da zadržimo ovu zajednicu na okupu za postizanje većih i boljih ciljeva“, naglasio je Rama i dodao da je "Srbija na dobrom putu" i da je ne treba požurivati, jer bi to bilo loše za čitav region, prenosi Politiko.

"Ne očekujem otvaranje pregovora"

Albanski premijer je naveo da ne očekuje da će samit EU, koji će se održati sledeće nedelje, otvoriti put njegovoj zemlji za početak pregovora o članstvu i za to je okrivio Bugarsku, jer ta zemlja blokira prijem Severne Makedonije u EU, zahtevajući od nje da učini ustupke u bilateralnim sporovima koji se tiču jezika, istorije i identiteta, a EU želi da istovremeno reši pitanje članstva Albanije i Severne Makedonije, pa tako Tirana trpi posledice bugarskog pritiska na Skoplje, navodi Politiko.

Nemački kancelar Olaf Šolc posetio je prošle nedelje Bugarsku u nastojanju da se prevaziđe blokada Sofije uoči predstojećeg samita u Briselu, koji se održava u četvrtak i petak sledeće nedelje, ali, Rama je u intervjuu za Politiko, jasno naveo da je pesimista.

"Nemam nikakva očekivanja. Mislim da se ništa neće desiti. Albanija i Severna Makedonija neće zvanično otvoriti pregovore o pristupanju", izjavio je on.

Severna Makedonija se, sa svoje strane, izjasnila da „ulaže napore u dobroj veri da se angažuje sa Sofijom“ i naglasila da "bilateralni spor ne bi trebalo da odloži početak pregovora između EU i njene buduće članice", navodi briselski portal.

Rama je potvrdio da će, ukoliko ne bude napretka ovog meseca, zatražiti da se kandidatura Albanije za članstvo tretira odvojeno od kandidature Severne Makedonije, iako zvaničnici EU tvrde da bi za regionalnu stabilnost bilo bolje da dva suseda napreduju zajedno ka članstvu.

"Ako se ništa ne desi u junu, tražićemo da se odvojimo od ovog para koji je izgubljen u prevodu", rekao je Rama, prenosi Politiko.

Albanski lider je u ovom intrvjuu izjavio i da podržava ideju francuskog predsednika Emanuela Makrona o Evropskoj političkoj zajednici - organizaciji koja bi bila otvorena i za članice i za zemlje koje nisu članice EU.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa