Region

Hrvatski ministar finansija: Spremni smo za uvođenje evra, nema rizika od "grčkog scenarija"

Komentari

Autor: Tanjug

16/06/2022

-

20:18

Hrvatski ministar finansija: Spremni smo za uvođenje evra, nema rizika od "grčkog scenarija"
Hrvatski ministar finansija: Spremni smo za uvođenje evra, nema rizika od "grčkog scenarija" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatski ministar finansija Zdravko Marić tvrdi da je Hrvatska dubinski spremna za uvođenje evra i da ne postoji strah od "grčkog scenarija".

"Imali smo kvalitetan i pozitivan Izveštaj za Hrvatsku, u kojem je konstatovano da su Irska i Hrvatska jedine zemlje koje su izašle iz makroekonomskih neravnoteža. Ništa se ne događa jer imamo dobre personalne kontakte, ali i to doprinosi, ali ovo je prvenstveno plod i rezultat dubinskog snimanja svega što smo činili svih ovih godina", rekao je Marić za HRT.

Dodao je i da od hrvatskog ulaska u evrozonu neće imati korist samo držaava, već i evrozona, odnosno kompletna EU jer je jasan signal dublje i daljnje integracije pojedinih zemlja u evropske tokove.

"Evrozona i članstvo u evrozoni utiču na premije rizika. Nažalost, mi smo u okolnostima nakon dugog razdoblja niskih i negativnih referentnih kamatnih stopa, da kao odgovor na borbu protiv inflacije glavne centralne banke sveta počinju da dižu referentne kamatne stope. Naš ulazak u evropsku monetarnu uniju kroz ovo smanjenje premije rizika može koliko-toliko ublažiti te poraste", rekao je Marić

Ranije danas, Evropska komisija podržala je preporuku država članica evropodručja, a ministri su se složili s pozitivnom ocenom EK i Evropske centralne banke o ispunjavanju kriterijuma konvergencije.

Preporukom se predlaže da Hrvatska uvede evro 1. januara naredne godine. To je prvi korak u procesu usvajanja zakonskih akata koji će omogućiti Hrvatskoj da postane članica evrozone i da od sledeće godine ima koristi od korištenja zajedničke valute, evra.

"S velikim zadovoljstvom mogu da objavim da se Evropska komisija danas složila da Hrvatska ispunjava sve potrebne uslove za uvođenje evra. Ovo je ključni korak na putu Hrvatske da postane 20. članica našeg evropodručja i snažan signal za evropske integracije", rekao je Paskal Donahju, predsednik Evrogrupe, preneli su hrvatski mediji.

Sledeći korak je da ovu preporuku usvoji Savet Ekofin na sastanku koji će biti održan u petak, 17. juna. Proces će biti zaključen usvajanjem tri pravna akta koja su nužna kako bi se Hrvatskoj omogućilo uvođenje evra 1. januara naredne godine.

Komentari (0)

Evropa