Region

Premijer Severne Makedonije: "Otvoreni Balkan" značajan, ali nije alternativa za Evropsku uniju

Komentari

Autor: Tanjug

17/06/2022

-

14:51

Premijer Severne Makedonije: "Otvoreni Balkan" značajan, ali nije alternativa za Evropsku uniju
Dimitar Kovačevski - Copyright vlada.mk

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski rekao je danas na Prespa forumu na Ohridu, da je "Otvoreni Balkan" veoma važna inicijativa, značajna za ekonomski i politički razvoj regiona, ali da nije alternativa za Evropsku uniju.

Kovačevski je na panelu "65 godina posle Rimskog ugovora: Da li je Evropa ekonomski obnovljena i integrisana?", na kojem je učestvovala i premijerka Srbije Ana Brnabić, rekao da je u teškim vremenima krize, izazvane ratom u Ukrajini, od izuzetnog značaja integracija Zapadnog Balkana u EU.

On je rekao da zemlje Zapadnog Balkana treba da nastoje da ispune sve demokratske i pravne tekovine EU, kako bi se što pre pridružile zemljama članicama. Istakao je da je Severna Makedonija ostvarila ekonomsku, tehnološku i kulturnu saradnju sa zemljama Evrope, ali da je puno izgubila na putu evrointegracija usled kriznih potresa koji su poslednjih godina pogodili čitav svet.

"Mi ćemo i dalje nastaviti ka evrointegracijama", rekao je Kovačevski.

On je istakao da Severna Makedonija podržava "Otvoreni Balkan", koja je značajna za region, jer otvara nove mogućnosti, investicije i olakšava protok kapitala i ljudi.

Dodao je da udružene, zemlje regiona mogu da ostvare BDP koji je viši od proseka u poslednjih 20 godina. Kovačevski je naveo i da Severna Makedonija prolazi kroz teška vremena, ali da vlada čini sve kako bi obezbedila sigurnost u zemlji i bolji život za građane.

Podsetio je da su najugroženije kategorije, koje su najviše pogođene krizom, dobile pomoć, kao i da država čini sve da se održi likvidnost firmi i spreči da ljudi ostanu bez posla. Dodao je da Severna Mekdonija nije zaboravila na susede, već je iskoristila povoljnosti olakšanog transporta i trgovine koje ima sa svojim komšijama, te tako i obezbedila izvoz ulja za Albaniju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa