Region

Neobična situacija uoči sastanka Milanovića i Sane Marin, iz Predsedništva tvrde da protokol nije narušen

Komentari

Autor: Jutarnji list

21/06/2022

-

22:40

Neobična situacija uoči sastanka Milanovića i Sane Marin, iz Predsedništva tvrde da protokol nije narušen
Neobična situacija uoči sastanka Milanovića i Sane Marin, iz Predsedništva tvrde da protokol nije narušen - Copyright Tanjug/AP Photo/Darko Bandic

veličina teksta

Aa Aa

Današnji sastanak hrvatskog predsednika Zorana Milanovića i finske premijerke Sane Marin obeležen je neobičnom situacijom i pre nego što je počeo.

Premijerku Marin koja je u zvaničnoj poseti Hrvatskoj u sklopu svoje turneje po zapadnom Balkanu na Pantovčaku je primio predsednik Zoran Milanović.

Reporter RTL-a Ivan Skorin tvitovao je snimak finske premijerke koja je morala pričekati nekoliko minuta da se Milanović pojavi.

 

Za to vreme je prvo mirno stajala sama, a onda prošetala salom za prijem razgledajući umetnine s rukama prekrštenim na leđima.

Iz hrvatskog Predsedništva su rekli kako je Marin kasnila na sastanak više od pola sata, čime su odgovorili na tvrdnje pojedinih tamošnjih medija o tome kako je, navodno, Milanović pustio finsku premijerku da ga čeka u zvaničnim prostorijama.

Kako su poručili iz Milanovićevog kabineta, "deo medija je bez ikakvog utemeljenja i provere preneo netačnu i zlonamernu informaciju o tome kako je Milanović kasnio na sastanak, odnosno kako je Marin zbog toga morala da ga čeka".

Kako se dalje objašnjava iz Milanovićevog kabineta, "poseta je odrađena prema jasnom, dugogodišnjem državnom protokolu kakav se uvek primenjivao i primenjuje prilikom takvih poseta", i dodaje se da su se "svi predstavnici medija koji godinama prate takve susrete uverili u to", preneo je Jutarnji list.

Tanjug/AP Photo/Darko Bandić

 

"Jedina odstupanja od protokola danas bila su: prvo, kašnjenje predsednice finske Vlade koja je u kabinet predsednika Republike stigla gotovo pola sata kasnije nego što je bilo dogovoreno (a što je zaista redak slučaj, ali se događa); i drugo, jedini put do sada dogodilo se da gost (finska premijerka danas) predsednika nije pričekao na za to predviđenoj poziciji, ispred zastava, kao što su to učinili baš svi dosadašnji gosti u kabinetu predsednika", saopšteno je.

Naglašavaju kako su, bez obzira na kašnjenje i odstupanje od protokola, zvanični doček i predstavljanje administracija, kao i sastanak, odrađeni "apsolutno prema uobičajenoj praksi".

"Tvrditi drugačije, pogotovo kada to čine pojedinci koji danas uopšte nisu bili u kabinetu predsednika, samo pokazuje zastrašujuću nezainteresovanost za činjenice i spremnost da po svaku cenu sramote institucije svoje države", zaključuje se iz Milanovićevog kabineta.

 

 

Komentari (1)

Mohawk

22.06.2022 12:06

Prava dama. Prvo sto se primeti su kultura i maniri,vidi se da zivi daleko od balkana.

Evropa