Region

Bugarski parlament raspravlja o Makronovom predlogu u vezi sa pregovaračkim okvirom za Severnu Makedoniju i Albaniju

Komentari

Autor: Euronews Sbrbija, Tanjug

24/06/2022

-

10:27

Bugarski parlament raspravlja o Makronovom predlogu u vezi sa pregovaračkim okvirom za Severnu Makedoniju i Albaniju
Bugarski parlament raspravlja o Makronovom predlogu u vezi sa pregovaračkim okvirom za Severnu Makedoniju i Albaniju - Copyright Tanjug/AP Photo/Valentina Petrova

veličina teksta

Aa Aa

Skupština Bugarske raspravlja danas o usvajanju odluke kojom se prihvata predlog francuskog predsedništva EU u vezi s pregovaračkim okvirom za Severnu Makedoniju i Albaniju.

Na kraju rasprave, koja je prva tačka dnevnog reda na današnjem zasedanju, bugarski parlament bi mogao da odluči da ukine veto na otvaranje pregovora o pristupanju Severne Makedonije Evropskoj uniji, kojim Sofija blokira pristupanje Skoplja EU od novembra 2020. godine zbog kulturnih i istorijskih sporova, navodi makedonska agencija MIA.

Francuska, koja trenutno predsedava rotirajućim šestomesečnim predsedništvom EU, izašla je sa predlogom, koji je bugarski premijer Kiril Petkov opisao kao "vrlo dobar".

Severna Makedonija bi trebalo izmeni ustav kako bi u preambulu ustava uključila "državljane koji žive unutar granica države i koji su deo drugih naroda", kao što su Bugari.

Više od tri i po sata članovi skupštinskog Odbora za spoljne poslove sinoć su raspravljali o tri predložena rešenja, nisu uspeli da spoje predloge u jedan, ali su podržali predlog Demokratske Bugarske i Hrista Ivanova, navodi makedonska agencija. Stranka Postoji takav narod (ITN), Bugarska socijalistička partija (BSP) i Preporod poručili su neće podržati odluku jer se razlikuje od onoga što je do sada usvojio bugarski parlament.

parliament.bg

 

Inače, Bugarska se prethodnih dana našla u veoma politički turbulentnom periodu, što na domaćem, što na međunarodnom planu. U sredu uveče pala je vlada premijera Petkova kojoj je izglasano nepoverenje u parlamentu zbog njene fiskalne i ekonomske politike. Glasanje je tražila najveća opoziciona partija GERB koju su podržale i druge stranke unutar vladajuće koalicije. Razlozi za to su, kako je navedeno, vezani za finasijsku politiku same vlade.

Međutim, tu nije kraj. Pored unutrašnjih političkih nesugalsica, Bugarska je juče dobila i packe i kritike koje su stigle iz Brisela tokom održavanja dvodnevnog samita lidera EU. Upravo je jedna od tema dvodevnog samita pregovarački okvir Severne Makedonije koja zajedno sa Albanijom čeka odobrenje za početak pregovora sa EU i otvaranje poglavlja i klastera. Bugarska ta koja svojim vetom od 2020. godine, koči ovo odobrenje. 

Zbog toga su juče stigle reakcije iz regiona ali i od strane evropskih zvaničnika. Među njma prvi je bio visoki komesar EU za proširenje Oliver Varhelji koji je poručio da je sada trenutak za donošenje odgovornih odluka. Oglasio se i visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Žozep Borelj koji je izrazio nezadovoljstvo po ovom pitanju. 

Stigle su i kritike iz Albanije, zemlje koja rame uz rame stoji sa Severnom Makedonijom po pitanju daljih evropskih integracija. Premijer Albanije Edi Rama je poručio da je sramotno što je jedna zemlja NATO, Bugarska, "kidnapovala" dve NATO članice.

 

 

"Recimo istinu. Bugarska je sramota. Ali, nije samo to. Slomljen je duh prošitrenja. A Bugarska je izraz toga. Duh proširenja je došao do toga da određena članica "kidnapuje" druge. Bugarska afera je sramota. NATO zemlja koja je kidnapovala druge dve zemlje, članice NATO, dok u zadnjem dvorištu Evrope besni rat", rekao je Rama.

Sa druge strane, Petkov je reao da se rešenje za severnomakedonski problem nalazi u bugarskom parlamentu, koje danas treba da se pozabavi ovim pitanjem.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa