Evropa

Petkov optužio Rusiju za pad bugarske vlade, Moskva: Nismo mi, nego Betmen i Žena-mačka

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

23/06/2022

-

10:11

Petkov optužio Rusiju za pad bugarske vlade, Moskva: Nismo mi, nego Betmen i Žena-mačka
Petkov optužio Rusiju za pad bugarske vlade, Moskva: Nismo mi, nego Betmen i Žena-mačka - Copyright Tanjug/AP Photo/Valentina Petrova

veličina teksta

Aa Aa

Bugarski premijer u odlasku Kiril Petkov je za pad vlade okrivio ruskog amabsadora u Sofiji i mafiju u svojoj zemlji, piše Politico.

Petkov, koji je na premijersko mesto došao pre šest meseci, obratio se javnosti nakon što je bugarski parlament juče izglasao nepoverenje vladi.

On je izneo niz kritika na rad opozicije, ali i na delovanje pojedinih koalicionih partnera.

Petkov je novinarima priznao kako mu je najveća politička greška dogovaranje saradnje s pojedinim bugarskim strankama koje su stavile vlastite interese ispred državnih, piše Politico.

Petkov je novinarima govorio o ljudima koje smatra ključnima za rušenje njegove vlade pa je spomenuo ruskog ambasadora u Sofiji. Optužio je Rusiju za svoju smenu preko poslanika iz krajnje desne stranke Preporod. Spomenuo je i mafiju.

"U ovih šest meseci želeli smo da se borimo protiv modela korupcije koji se izražava kroz stranke kao što su Preporod i Ima takav narod koji će braniti bugarske, a ne strane interese. Mislim da se ovde uvukao ruski uticaj", rekao je premijer Bugarske u odlasku.

Rekao je da postoji stvar u kojoj vlada nije pogrešila, a to je odluka da ne odstupa od principa i obećanja koje su dali. Za lidere opozicijskih stranaka, Bojka Borisova i Slavija Trifonova, Petkov nema lepe reči.

"Trifonov je istorija, nikada više neće imati priliku da naprave politički pokret, a da laže toliki broj ljudi. Ljudi su videli kako su se njegove rieči pretvorile u laž. On je jednostavno zaostao", rekao je Petkov.

Bivšem bugarskom premijeru Borisovu poručio je da će ga stići gresi iz prošlosti. "Ako se danas osećate ugodnije zbog pada vlade, to je privremeno. Niko od stranaka nije spreman da se dogovara se s vama, niste nikakav faktor", poručio je bivšem premijeru Borisovu.

Odgovor iz Rusije: Kriva je Žena-mačka

Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ironično je danas komentarisala optužbe sad već bivšeg bugarskog premijera Kirila Petkova da je za njegov odlazak s položaja kriva i ruska ambasadorka Eleonora Mitrofanova i rekla da na spisku "krivaca" nedostaju još neki izmišljeni filmski likovi.

"Neodostaju još samo Betmen i Žena-mačka. Mislim, čovek se umorio, počeo je da bunca“, rekla je Zaharova ironično, prenosi Sputnjik.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa