Evropa

Izglasano nepoverenje bugarskoj vladi: Petkov: Ovo je mali korak na dugom putu

Komentari

Autor: Eurnews Srbija, Novinite.bg

22/06/2022

-

18:34

Izglasano nepoverenje bugarskoj vladi: Petkov: Ovo je mali korak na dugom putu
Bugarski parlament - Copyright parliament.bg

veličina teksta

Aa Aa

U bugarskom parlamentu izglasano nepoverenje vladi premijera Kirila Petkova zbog njene fiskalne i ekonomske politike. Na glasanju je 123 poslanika, od ukupno 240, podržalo pad aktuelne vlade.

Opozicione partije i stranka Ima takvih ljudi, koja je zajedno sa vladajućom strankom “Nastavljamo promene” (PP) do skora učestvovala u vlasti, oborile su koalicionu vladu koja je na vlast došla u decembru prošle godine, prenosi Rojters.

"Bila mi je čast da vodim vladu koju su srušili gospodin Peeski, Borisov, Trifonov i gospođa Mitrofanova. Ovo je samo jedan mali korak na dugačkom putu. Obećavam da ćemo nastaviti bitku da obnovimo državu i jednog dana ćemo imati državu bez zakulisnih radnji, bez mafije, normalnu državu", rekao je Kiril Petkov nakon što su objavljeni rezultati glasanja.

 

profimedia

 

Bugarski parlament je u utorak započeo raspravu o zahtevu za izglasavanje nepoverenja manjinskoj vladi premijera Kirila Petkova. Zahtev za glasanje o nepoverenju vladi je prošle nedelje podnela opoziciona partija desnog centra GERB nezadovoljna načinom na koji vlada vodi javne finansije i ekonomsku politiku i rastućom inflacijom koja je veća od 15 odsto.

Podsetimo, u Bugarskoj su prošle godine održana tri odvojena izborna ciklusa praćena političkom krizom.

Današnje glasanje znači da stranka Kirila Petkova ima dodatnu priliku da predloži novu vladu, a ukoliko ne bude uspela da je oformi, druge partije će imati dva pokušaja da to učine. Ukoliko svi ti pokušaji ne budu dali rezultat, predsednik države će morati da predloži vladu nacionalnog spasa ili da raspiše prevremene izbore, navodi Rojters.

Izglasavanje nepoverenja vladi obavezuje predsednika Bugarske Rumena Radeva da pokrene novu ustavnu proceduru za izbor vlade, koja uključuje tri pokušaja u okviru sadašnje Narodne skupštine. Predsednik Rumen Radev je 20. juna izjavio da su izbori najnepoželjnija opcija i da je prerano razmišljati o tome kome dati treći mandat. 

 

 

 

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa