Evropa

Politička kriza potresa Sofiju: Da li Bugarsku očekuju četvrti izbori u poslednjih godinu dana?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/06/2022

-

22:28

Politička kriza potresa Sofiju: Da li Bugarsku očekuju četvrti izbori u poslednjih godinu dana?
Kiril Petkov - Copyright Tanjug AP/Valentina Petrova

veličina teksta

Aa Aa

Nova politička kriza potresa Bugarsku - juče je većinom poslaničkih glasova smenjen predsednik parlamenta Nikola Minčev, čime je premijer te zemlje Kiril Petkov izgubio većinu u Narodnoj skupštini. Petkov je rekao da oni koji su glasali za smenu Minčeva "jasno stavljaju do znanja kako im nije stalo do zemlje".

Glasanje o poverenju vladi zakazano je za narednu nedelju, pa je tako neizvesno da li će aktuelni premijer ostati na toj poziciji i nakon toga, iako je on poručio da se "ne plaši novih izbora". Govoreći o tome što je MInčev smenjen, Petkov je rekao da je on bio žrtva koalicije koju u parlamentu čine partije GERB, DPS, Preporod i Ima takav narod (ITN) Slavija Trifonova, pevača koji je osvojio dovoljnu podršku birača na prethodnim izborima da dospe u skupštinu.

Formalno, glavna opoziciona partija GERB podnela je zahtev za glasanje o nepoverenju vladi, kao razlog navodeći njenu ekonomsku politiku. Lider ove partije, bivši premijer Bojko Borisov, optužio je administraciju Petkova da ne čini dovoljno kako bi se izborila sa inflacijom koju je izazvao rat u Ukrajini. Uukoliko se dogodi da vlada "padne", to bi se desilo samo šest meseci nakon što je formirana.

Ovo je, međutim, samo vrh ledenog brega - Trifonov je pokrenuo previranja u bugarskoj vladi nakon što su ministri koji su članovi partije koju on predvodi dali ostavke - prošle nedelje su to bili Grozdana Karađova i Radoštin Vasilev, da bi se ovaj "mini-egzodus" nastavio pre nekoliko dana, kada su svoje pozicije na čelu ministarstava napustili i Aleksandar Nikolov, ministar energetike, kao i Teodora Genčovska, ministarka spoljnih poslova.

Prinstcreen YouTube/Slavi Trifonov & Ku-Ku Band / Слави и Ку-Ку Бенд

Slavi Trifonov, lider partije "Ima takav narod"

Kao glavni razlog za ovakve protestne poteze članova ITN, Trifonov je naveo to što bugarski premijer planira da podigne veto Bugarske na početak pregovora Severne Makedonije i Albanije za članstvo u Evropskoj uniji. U decembru je, naime, napravljen dogovor između Skoplja i Sofije da se veto, nametnut zbog tvrdnji Bugarske da je sporan makedonski identitet, podigne, a da zauzvrat Severna Makedonija napravi određene ustupke.

Kako je Petkov rekao, ti ustupci trebalo bi da se ogledaju u eventualnim promenama u samom ustavu Severne Makedonije, a promenili bi se i natpisi na spomenicima kulture, kao i u istorijskim udžbenicima, sve u cilju "boljeg prikazivanja Bugarske".

Međutim, Slavi Trifonov je rekao da njegova partija nije konsultovana pre nego što je ovakav dogovor sklopljen, i optužio je Petkova za "nacionalnu izdaju". U skladu sa ovim, lider ITN je objavio na Fejsbuku da "povlači svoje ministre kako bi došao kraj ovoj koaliciji, ovoj agoniji".

Kremlj tvrdi da "nema ništa sa tim"

Politička kriza u Bugarskoj produbila se tri meseca otkako je Rusija započela invaziju na Ukrajinu, a rat i dalje traje.

U periodu kada države članice Evropske unije jednoglasno uvode sankcije Moskvi, Sofija je takođe stala na stranu Kijeva, pa je tako, na primer zabranila prelet aviona u kom se nalazio ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i popravljala ukrajinske tenkove.

Takođe, Stefan Janev, bivši ministar odbrane Bugarske, smenjen je sa te pozicije nakon što je iskoristio sitnagmu "specijalna operacija Rusije u Ukrajini" - u pitanju je formulacija koju zvaničnici Moskve koriste, nasuprot zapadnim zemljama koji govore o "invaziji Rusije" ili "ratu u Ukrajini".  

Uprkos ovakvim potezima bugarske vlade, generalni stav javnosti prema Rusiji je i dalje pozitivan, pre svega zbog zajedničke istorije, kulturnih sličnosti i činjenice da Rusija nije u Bugarskom "komšiluku", rekao je za AP politički analitičar Parvan Simeonov iz agencije Galup.

Tanjug AP/Giannis Papanikos

Bojko Borisov, lider GERB-a

Takođe, dodao je i da je prema istraživanjima oko 70 odsto bugarskog stanovništva protiv podizanja veta na pregovore Skoplja za članstvo u EU, i da bi u tom slučaju Sofiju mogao da zadesi "brutalni Putinizam".

Kako je za "Financial times" rekao Ilijan Vasiljev, bivši bugarski ambasador u Rusiji, to što je partija ITN povukla ministre iz vlade odgovara interesima Moskve, istovremeno pokazujući da Kremlj i dalje ima uticaja na Bugarsku, deceniju i po nakon što je ta zemlja pristupila i NATO i Evropskoj uniji.

Portparol Kremlja je Dmitrij Peskov je, odgovarajući na optužbe u javnosti da Rusija ima za cilj destabilizaciju vlasti u Bugarskoj, rekao samo kratko da "oni nemaju ništa sa tim".

Šta čeka Bugarsku?

Nakon što se ITN povukao iz vladajuće koalicije koju predvodi  stranka "Nastavljamo promene" na čelu sa Petkovim, sada ova koalicija ima 109 poslanika, što nije dovoljno za većinu u parlamentu od 240 članova. Pet poslanika se, međutim, povuklo iz ITN, i vladajuća koalicija sada polaže nade u to da će ih biti još.

"Vlada verovatno neće moći dalje da funkcioniše. Izbori bi verovatno doneli istu zbrku, samo sa još više ekstremista", rekao je za FT Hristo Ivanov, lider male partije u liberalnoj koaliciji pod nazivom "Da, Bugarska". Ivanov je dodao i da trenutno nije jasno koja bi to partija mogla da bude na čelu Bugarske.

Ako se sledeće nedelje izglasa nepoverenje vladi, privremeni kabinet će odrediti predsednik zemlje Rumen Radev, koji je protiv toga da bude podignut veto na pregovore Severne Makedonije o članstvu u EU, kao i protiv toga da se pruža vojna podrška Ukrajini. Sam Radev je trenutna dešavanja na tamošnjoj političkoj sceni opisao kao "borbe u blatu".

profimedia

Rumen Radev, bugarski predsednik

Trenutno liderska partija u opoziciji, GERB, ako bude izglasano nepoverenje dobiće mandat za formiranje nove vlade, a ukoliko joj to ne pođe za rukom, u Bugarskoj će biti održani četvrti izbori u poslednjih godinu dana.

Upravo partije desnog spektra, koje se uglavnom posmatraju kao "proruske", očekuju da bi na tim novim izborima mogle da imaju velikog uspeha - a među njima je i stranka koju je osnovao smenjeni ministar odbrane Janev.

"Biće glasanja o nepoverenju, ali neka vas to ne razočara - u pitanju je samo faza, koju ćemo da prevaziđemo", rekao je Petkov demonstrantima koji su se okupili ispred skupštine kako bi protestovali protiv toga što je Minčev smenjen.

Komentari (0)

Evropa