Evropa

Francuski predlog o ukidanju veta Severnoj Makedoniji dostavljen bugarskom parlamentu

Komentari

Autor: Tanjug

17/06/2022

-

21:24

Francuski predlog o ukidanju veta Severnoj Makedoniji dostavljen bugarskom parlamentu
Francuski predlog o ukidanju veta Severnoj Makedoniji dostavljen bugarskom parlamentu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Francuski predlog za podizanje veta na pregovore Severne Makedonije o članstvu u EU dostavljen je parlamentarnom Odboru za spoljne poslove Skupštine Bugarske, a predviđa ukidanje veta 23. juna, ali i otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja nakon što Severna Makedonija ispuni glavni zahtev - uključivanje Bugara u Ustav.

Prema nekim bugarskim medijima, francuski predlog predviđa "pregovarački okvir sa Severnom Makedonijom da uključuje postizanje konkretnih rezultata i savesnu primenu bilateralnih sporazuma, uključujući Sporazum o dobrosusedstvu sa Bugarskom i Sofijsku deklaraciju iz maja 2018. godine".

U predlogu se navodi i da "Severna Makedonija treba da usvoji Akcioni plan za zaštitu prava manjina u oblastima nediskriminacije, govora mržnje, obrazovanja, efikasnih mera, mehanizama izveštavanja i identifikacije odgovornih institucija".

Evropska unija je već donela odluku o početku pregovora, piše BGNES, prenosi skopska TV Sitel. Savet EU usaglasio je završni dokument koji sadrži pregovarački okvir za pristupanje Makedonije EU, kao i deklaraciju o otvaranju prve Međuvladine konferencije sa Skopljem, a Petkov je dao zeleno svetlo za ukidanje veta.

Nacrt odluke Evropskog saveta sadrži dva dodatna bilateralna dokumenta, čiji sadržaj još nije poznat. Bugarski predsednik Rumen Radev je ranije danas upozorio na "strašne posledice" ako premijer Petkov ukine veto.

Danas je treći dan tenzija u bugarskom parlamentu, a posebno nakon jučerašnje smene predsednika Skupštine, što praktično znači da je Petkov izgubio većinu, pa će o poverenju vlade poslanici glasati sledeće nedelje.

Komentari (0)

Evropa