Region

Pahor: Blokada pregovora Hrvatske sa EU bila je moja najteža politička odluka u karijeri

Komentari

Autor: Tanjug

25/06/2022

-

11:51

Pahor: Blokada pregovora Hrvatske sa EU bila je moja najteža politička odluka u karijeri
Borut Pahor - Copyright Tanjug AP/Darko Bandić

veličina teksta

Aa Aa

Slovenački predsednik Borut Pahor izjavio je da mu je najteža odluka u političkoj karijeri bila ona kada je kao predsednik vlade blokirao hrvatske pristupne pregovore sa Evropskom unijom, dodavši da takvih blokada više ne treba da bude.

"Blokada Hrvatske bila je moja najteža politička odluka u karijeri", rekao je Pahor u tradicionalnom razgovoru za Slovenačku televiziju povodom Dana državnosti koji Slovenija slavi 25. juna, na dan kad je 1991. godine proglasila nezavisnost, prenosi Hina.

U decembru 2008. godine Pahor je kao predsednik tadašnje slovenačke vlade blokirao otvaranje daljih pregovaračkih poglavlja Hrvatskoj zbog graničnog spora.

Do deblokade i nastavka pregovora Hrvatske sa EU došlo je tek nakon što je hrvatska vlada koju je vodila Jadranka Kosor pristala na potpisivanje arbitražnog sporazuma sa Slovenijom, koja je u EU primljena 2004. godine.

Iako je Hrvatska 2017. godine odlukom vlade i Sabora izašla iz arbitražnog postupka zbog njegove kompromitacije i ne priznaje odluku koju su kasnije donijeli arbitri, Pahor je izjavio da veruje da će ona biti primenjena "pre ili kasnije".

Dodao je da nije za to da Slovenija sada time uslovljava ulazak Hrvatske u Šengen i OECD i ocenio da je dalja integracija Hrvatske u središnji deo EU korisna i za samu Sloveniju.

"Što više Hrvatska bude u središnjem, najviše integrisanom delu Evrope, time ćemo lakše na kraju doći i do rešenja koje se tiče granice", rekao je Pahor.

Komentari (0)

Evropa