Region

Burno u Crnoj Gori zbog Temeljnog ugovora – kako su političke partije reagovale na novu predloženu verziju dokumenta

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/06/2022

-

16:38

Burno u Crnoj Gori zbog Temeljnog ugovora – kako su političke partije reagovale na novu predloženu verziju dokumenta
Predsedništvo Crne Gore - Copyright Euronews/Stefan Goranović

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Crne Gore objavila je nacrt Temeljnog ugovora sa SPC što je naišlo na različite reakcije političkih stranaka.

Protiv ugovora koji je predstavljen izjasnile su se Demokratska partija socijalista (DPS) Mila Ðukanovića i Socijaldemokratska partija (SPD).

Za DPS prezentovana verzija dokumenta pod nazivom "Radna verzija Temeljnog ugovora" je očita ishitrenost i brzopletost od strane Vlade, saopšteno je iz te stranke. Portparol DPS-a Miloš Nikolić je kazao da postupak usaglašavanja Ugovora sa SPC mora biti inkluzivan i uključivati stručnu javnost. "Kako bi kroz finalnu sadržinu Ugovora između i SPC, uz najširi konsenzus, bili zaštićeni interesi države Crne Gore. U protivnom, znaju se posledice", zaključio je Nikolić.

Socijaldemokratska partija (SDP) odmah po objavljivanju ugovora zapretila je da će izaći iz Vlade Crne Gore. Navode i da je Vlada 23. juna formirala Radni tim za vođenje pregovora sa verskim zajednicama, te da je "farsa oko pregovora sa SPC trajala cela dva dana", dodajući da je Srpskoj pravoslavnoj crkvi ostalo da "lektoriše sopstveni tekst".

Protiv ovakvog ugovora izjasnila se i Liberalna partija koja je ocenila da je predložen dokument "ravan veleizdaji interesa države Crne Gore" i navela da neće dopustiti da se takav ugovor u ovoj formi potpiše.

Sa druge strane, Socijalistička narodna partija zadovoljna je raspletom događaja, a navodi da svi oni koji nisu želeli da do Temeljnog ugovora dođe, sada se bune.

"Ovog puta i predsednik vlade i vlada i ministri ispred SNP-a su bili potpuno jasni da se Temeljni ugovor mora potpisati i da se to mora desiti. Rečeno je da će biti donesen do kraja juna, i vidite da je juče ugledao svetlost dana", naveo je šef poslaničkog kluba SNP Dragan Ivanović.

Iz Demokratskog fronta poručuju da je za taj politički savez dobar Temeljni ugovor onaj koji je dobar srpskoj pravoslavnoj crkvi.

"Dakle, što se tiče DF, ocenu samog teksta treba ostaviti Svetom sinodu i episkopima, a mi ćemo snažno podržati Sporazum koji je prihvatljiv Crkvi. SPC daće najispravniju ocenu konačnog teksta ugovora čijim zaključivanjem se zaokružuje položaj naše Crkve u Crnoj Gori", rekao je jedan od lidera DF Andrija Mandić.

Lider Prave Crne Gore Marko Milačić pozdravio je pomak, a navodi da ugovor "treba potpisati, ali i odbraniti u vremenima koja dolaze".

"Prava Crna Gora neće dozvoliti politiku "korak napred, nazad dva" u vezi potpisivanja Temeljnog ugovora sa Srpskom Pravoslavnom Crkvom, a to znači stavljanje u istu ravan kanonskih crkava i verskih organizacija, sa neutemeljenim udruženjima građana i NVO-ima, sa samozvanim verskim prefiksom, što sumnjamo da je dugoročna namera ove Vlade", rekao je Milačić.

Građanski pokret URA premijera Dritana Abazovića najavio je da će danas objaviti uporednu analizu temeljnih ugovora sa SPC i drugih verskih zajednica.

Iz ovog pokreta su saopštili da će se iz najavljene analize videti gotovo identične odredbe.

Poručili su da je juče objavljena radna verzija Temeljnog ugovora između države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve dokument koji je usklađen sa zakonima i Ustavom.

Premijer Crne Gore Dritan Abazović rekao je u Beogradu da su nacrt Temeljnog ugovora DPS i SDP prihvatile i da na sastancima Radne grupe Vlade nisu imale zamerke, iako sada u javnosti istupaju protiv tog dokumenta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa