Region

Komisija DPS-a: Temeljni ugovor sa SPC falsifikuje istorijske činjenice

Komentari

Autor: Tanjug

30/06/2022

-

18:26

Komisija DPS-a: Temeljni ugovor sa SPC falsifikuje istorijske činjenice
Komisija DPS-a: Temeljni ugovor sa SPC falsifikuje istorijske činjenice - Copyright spc.rs

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što je predsednik Crne Gore Milo Ðukanović iz Madrida pozvao na spuštanje tenzija u vezi sa Temeljnim ugovorom sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) i poručio da se tom dokumentu poklanja prevelika pažnja, iz njegovog DPS-a tvrde da ovaj dokument falsifikuje istorijske činjenice i legalizuje prisvajanje istorijskog i državnog nasleđa Crne Gore.

Komisija za afirmaciju državnog identiteta DPS saopštila je da se radnom verzijom Temeljnog ugovora pokušava verifikovati nepostojeći kontinuitet SPC u Crnoj Gori od 1219/1220. godine i time faktički označava SPC kao jedina institucija pravoslavne crkve na prostoru Crne Gore.

"To onda SPC daje za pravo da autokefalnu Cetinjsku mitropoliju, odnosno, autokefalnu Crnogorsku crkvu, koja je ukinuta 1918. godine, smatra svojim organskim delom i čuvarem njenog kontinuiteta, pa i da njenu autokefalnost tretira kao samostalno postojanje jednog dela 'Srpske crkve'", navodi Komisija za afirmaciju državnog identiteta DPS.

Dodaju i da, ako se ugovorom prizna stanovište da je autokefalna Crnogorska crkva samo deo SPC, dakle da je reč o ogranku, kako navode "Srpske crkve", onda su i njeni mitropoliti i vladari iz dinastije Petrović-Njegoš, srpski vladari i mitropoliti.

"Da bi se ova podla prevara što neprimetnije izvela i da bi se prikrilo postojanje samostalne pravoslavne crkve u Crnoj Gori u vreme vladavine cetinjskih mitropolita, u nacrtu ugovora se i ne pominje Cetinjska mitropolija, kao crnogorska verska institucija koja je davala crnogorske vladare, već se govori o 'istorijskoj ulozi Mitropolije Crnogorsko-primorske za vreme crnogorskih mitropolita i gospodara'", navode i dodaju:

"Naravno da nikakva Mitropolija Crnogorsko-primorska ne postoji u vreme crnogorskih mitropolita i vladara, jer je eparhija sa ovim nazivom osnovana tek 1929. godine. Autor ove formulacije namerno podmeće i obmanjuje, jer želi da instituciju na čijem je čelu mitropolit Joanikije predstavi kao tradicionalnu crkvenu organizaciju u Crnoj Gori još od vremena Petrovića-Njegoša".

Ocenili su da, "ukoliko crnogorska vlada prihvati ovakav tekst ugovora, ona priznaje i verifikuje neistine SPC kojima se negira postojanje Cetinjske mitropolije i Crnogorske crkve, i kojima se crnogorsko versko, kulturno i državno nasleđe svrstava u srpsko".

Komentari (0)

Evropa