Region

Pendarovski i Mišel razgovarali o francuskom predlogu, još jedan protest u Skoplju

Komentari

Autor: Tanjug

05/07/2022

-

14:30

Pendarovski i Mišel razgovarali o francuskom predlogu, još jedan protest u Skoplju
Šarl Mišel i Stevo Pendarovski - Copyright EPA/GEORGI LICOVSKI

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel saglasili su se danas na sastanku u Skoplju da će prihvatanje francuskog predloga omogućiti otvaranje prve faze pristupnih pregovora, čime će se de fakto deblokirati evropske integracije Severne Makedonije.

Osim toga, otvaranje prve faze predstavljaće dalji podsticaj napretku i prosperitetu Severne Makedonije, ali će se pozitivno odraziti i na celokupnu situaciju na Zapadnom Balkanu, saopštio je Kabinet predsednika Severne Makedonije, prenosi list "Vesnik".

Sagovornici su razmenili mišljenja u kontekstu zabrinutosti građana povodom pitanja identiteta, za šta je predsednik Pendarovski istakao da makedonski jezik i identitet mora da poštuje i garantuje EU, navodi se u saopštenju.

Pendarovski je obavestio Mišela da je u Severnoj Makedoniji široki konsultativni proces u vezi sa francuskim predlogom.

Nastavljeni protesti

Inače, ispred Vlade Severne Makedonije danas u podne nastavljen je protest protiv francuskog predloga za deblokadu integracije zemlje u Evropsku uniju.

Oko zgrade Vlade postavljena je zaštitna ograda, a vidljivo je i pojačano policijsko obezbeđenje, prenosi MIA.

Na početku protesta, učesnici su uzvikivali "Ostavka", "Makedonija", "Nikad samo Severna Makedonija".

Poslanik VMRO-DPMNE Dragan Kovački izjavio je na protestu da je predlog koji je prihvatila Vlada Dmitra Kovačevskog neprihvatljiv za državu.

"Ovaj predlog za početak pregovora štetan za Makedoniju i da vodi do dva scenarija, od kojih je jedan gori za Makedoniju. Jedno je večno pregovaranje, a drugo asimilacija pod diktatom Bugarske. Ovaj predlog predstavlja ultimatum koji sadrži sve bugarske zahteve", kazao je Kovački.

VMRO-DPMNE je ponovo pozvala na protest ispred Vlade večeras u 19 časova, nakon čega će, kako su najavili, prošetati do Ministarstva spoljnih poslova, a potom će se uputiti ka Skupštini.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa