Evropa

Večeras u Skoplju protest protiv francuskog predloga: "Ultimatum - ne, hvala"

Komentari

Autor: Tanjug

03/07/2022

-

20:13

Večeras u Skoplju protest protiv francuskog predloga: "Ultimatum - ne, hvala"
Večeras u Skoplju protest protiv francuskog predloga: "Ultimatum - ne, hvala" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ispred zgrade vlade u Skoplju i večeras je u toku protest građana protiv francuskog predlog o ukidanju bugarskog veta i početka pregovora o dobijanju statusa kandidata za članstvo Severne Makedonije Evropskoj uniji.

Protest se održava pod sloganom "Ultimatum - ne, hvala", uz podršku pojedinih stranaka iz opozicije, među kojima je i najuticajnija VMRO-DPMNE, bivših funkcionera i javnih ličnosti, preneli su skopski mediji.

Mediji su preneli da je na sinoćnjem protestu bilo oko 50.000 građana. Večerašnji protest se održava nakon današnjeg prvog, ali neuspešnog susreta lidera SDSM i premijera Dimitra Kovačevskog i VMRO-DPMNE Hristijana Mickoskog.

Dok je Kovačevski ocenio da je ovaj predlog istorijski i uporedio ga sa Ohridskim i Prespanskim sporazumima, Mickoski je od premijera tražio da predlog odbije ili da se iz njega izbace četiri člana koja su, kako kaže, na štetu makedonskog nacionalnog interesa.

Francuski predlog predviđa "pregovarački okvir sa Severnom Makedonijom da uključuje postizanje konkretnih rezultata i savesnu primenu bilateralnih sporazuma, uključujući Sporazum o dobrosusedstvu sa Bugarskom i Sofijsku deklaraciju iz maja 2018. godine".

U predlogu se navodi i da "Severna Makedonija treba da usvoji Akcioni plan za zaštitu prava manjina u oblastima nediskriminacije, govora mržnje, obrazovanja, efikasnih mera, mehanizama izveštavanja i identifikacije odgovornih institucija".

U tekst francuskog predloga unete su izmene koje garantuju prava Bugara u Severnoj Makedoniji kroz ustavne promene u toj zemlji i obavezuju Skoplje da održi dobre odnose sa Bugarskom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa