Evropa

Bugarski parlament prihvatio francuski predlog za Severnu Makedoniju - koji uslovi su pred Skopljem?

Komentari

Autor: Tanjug/Euronews Srbija

24/06/2022

-

13:04

Bugarski parlament prihvatio francuski predlog za Severnu Makedoniju - koji uslovi su pred Skopljem?
Bugarski parlament - Copyright parliament.bg

veličina teksta

Aa Aa

Bugarski parlament dao je Vladi zeleno svetlo za ukidanje veta na otvaranje pristupnih pregovora EU i Severne Makedonije, uz četiri uslova Skoplju. To su efikasna primena Sporazuma o dobrosusedstvu, garancije da će bugarski uslovi biti ispunjeni, uvođenje bugarske zajednice u Ustav, kao i da Bugarska neće priznati makedonski jezik. Međutim, ovo ne znači automatsku deblokadu EU integracija Severne Makedonije, jer je ovo znači prihvatanje francuskog predloga za rešenje spora, koji je makedonski premijer već ocenio neprihvatljivim.

Francuska, koja trenutno predsedava EU po principu rotacije, ove nedelje je učinila poslednje napore da reši spor između Bugarske i Severne Makedonije koji je bio izvor veta, piše AP.

Bugarska vlada je insistirala da Severna Makedonija formalno prizna da njen jezik ima bugarske korene, da u svom ustavu prizna bugarsku manjinu i ukine, kako se navodi, "govor mržnje" protiv Bugarske. Severna Makedonija je, međutim, rekla da njen identitet i jezik nisu otvoreni za diskusiju.

Prema francuskom predlogu, Severna Makedonija bi morala da prizna u preambuli svog ustava da su Bugari jedna od konstitutivnih etničkih grupa u zemlji. Severna Makedonija je na samitu lidera EU u četvrtak jasno stavila do znanja da je francuski predlog "neprihvatljiv" u svom sadašnjem obliku, prenela je agencija AP.

Poslanici u Bugarskoj su glasali za to da vlada ukine veto na okvir pregovora koji je nametnut 2020. godine zbog spora sa Skopljem zbog istorije i jezika.

"Odluka je usvojena sa 170 glasova za, 37 je bilo protiv i 21 uzdržan", rekao je potpredsednik parlamenta Atanas Atanasov nakon glasanja.

Belobradova: Najbolja ponuda koju je Bugarska do sada dobila

Poslanici su glasali da dopuste vladi da ukine veto nakon izmena u okvirnom tekstu koji bi "garantovao prava Bugara u zemlji kroz ustavne promene i obavezao Skoplje na održavanje dobrih odnosa s Bugarskom".

Okvir takođe ne bi trebao da sadrži nikakvu referencu koja bi mogla sugerisati da Bugarska priznaje makedonski jezik, prema uslovima priloženim odobrenju.

"Ovo je najbolja ponuda koju je Bugarska do sada dobila. Pruža evropske garancije da će bugarski interesi biti zaštićeni", rekla je Elisaveta Belobradova, poslanica iz stranke Demokratska Bugarska, prenosi Radio Slobonda Evropa.

Preporuka za vas

Komentari (2)

Горски

24.06.2022 16:36

Е моја браћо.........лоши вам били Срби....

Sale

24.06.2022 21:56

I onda se u "ostaloj" Evropi pitaju otkud Kinezi i Rusi???

Evropa