Region

Crnogorska kulturna mreža ispravila plakat za kampanju: Izvinjavamo se Romima, nismo imali nameru da ih omalovažimo

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/07/2022

-

17:57

Crnogorska kulturna mreža ispravila plakat za kampanju: Izvinjavamo se Romima, nismo imali nameru da ih omalovažimo
Crnogorska kulturna mreža ispravila plakat za kampanju: Izvinjavamo se Romima, nismo imali nameru da ih omalovažimo - Copyright E-Stock/Petar Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Crnogorska kulturna mreža ispravila je svoju promotivnu fotografiju za kampanju "Crna Gora bez podela", nakon negodovanja što su Romi na njoj prikazani u odelima gradske čistoće.

Na novom plakatu, oni su sada prikazani u belim košuljama, a iz CKM su uputili izvinjenje.

"Nakon sednice Upravnog odbora naše organizacije koja je održana u Nikšiću, a na kojoj su analizirani prigovori javnosti na kampanju  'Crna Gora bez podela', upućujemo najiskrenije izvinjenje pripadnicima romske populacije. Ni u primisli nismo imali nameru da ih, kroz vizual naše kampanje, na bilo koji način povredimo i omalovažimo", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je razlog prvobitnog rešenja bio nedostatak odgovarajuće romske nošnje, ali da su rešili da Romi ipak budu deo kampanje.

"Smatramo da nije sramota nositi žuti radnički prsluk, ali je mnogo veći greh zarađivati novac na tuđoj muci. Nakon komunikacije koju smo uspeli da ostvarimo sa predsednikom Romskog saveta, Mersurom Šaljajem, obezbedili smo dvoje mladih Roma koji su se za potrebe kampanje fotografisali u delovima romske nošnje. Stoga koristimo ovu priliku da se najsrdačnije zahvalimo gospodinu Šaljuju na razumevanju koje iskazao prama našoj organizaciji i ideji, te prihvatanju našeg iskrenog izvinjenja", dodaje se.

IZ CKM navode i da su doživeli "lavinu mržnje i šovinizma" nakon reakcije javnosti, a osvrnuli su se i na saopštenje Ministarstva ljudskih i manjinskih prava.

"Posebno nas raduje munjevita reakcija Ministarstva za ljudska i manjinska prava, koje nam je na sugestiju nezavisnih novina "Vijesti" uputilo ukor za "diskriminatorski" odnos koji smo iskazali prema pripadnicima RE populacije. Iskreno verujemo i nadamo se da će jučerašnja, orkestrirana, javna polemika otvoriti prostor da se kao društvo ozbiljno pozabavimo pitanjem u kakvom se stanju danas nalazi kulturno nasleđe RE populacije", zaključuju.

Podsetimo, javnost u Crnoj Gori je burno reagovala na kampanju, jer je u svrhu promocije objavljena fotografija pripadnika različitih etničkih grupa obučenih u svoje nošnje, dok su pripadnici romske manjine fotografisani u uniformi gradske čistoće.

Ministarstvo je pozvalo Crnogorsku kulturnu mrežu, kao nosioca ovog projekta, da ispravi propust i "predstavi romsku zajednicu u Crnoj Gori na način koji joj dolikuje".

 

Komentari (0)

Evropa