Region

Burne reakcije zbog kampanje "Crna Gora bez podela": Pripadnici etničkih grupa u nošnji, Romi u uniformi gradske čistoće

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/07/2022

-

16:54

Burne reakcije zbog kampanje "Crna Gora bez podela": Pripadnici etničkih grupa u nošnji, Romi u uniformi gradske čistoće
Burne reakcije zbog kampanje "Crna Gora bez podela": Pripadnici etničkih grupa u nošnji, Romi u uniformi gradske čistoće - Copyright Tanjug/AP/Risto Božović

veličina teksta

Aa Aa

Crnogorska kulturna mreža pokrenula je kampanju "Crna Gora bez podela", koja je zbog promotivne fotografije izazvala mnogo reakcija. Zbog svega se oglasilo i Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava.

Javnost u Crnoj Gori je burno reagovala na tu kampanju, jer je u svrhu promocije objavljena fotografija pripadnika različitih etničkih grupa obučenih u svoje nošnje, dok su pripadnici romske manjine fotografisani u uniformi gradske čistoće.

"Ovakve kampanje šalju pogrešne poruke i utiču na ukupni društveni ambijent jednakih šansi i mogućnosti za sve građane/građanke Crne Gore. Romi i Romkinje imaju svoju tradiciju, kulturu, sve elemente koji treba da budu predstavljeni na fotografijama koje ilustruju projekat "Crna Gora bez podela", zajedno sa tradicionalnim nošnjama ostalih naroda. Način na koji su ovde predstavljeni direktno je u sukobu mnogih interesa, a najviše njihovih", navodi se u reakciji Ministarstva ljudskih i manjinskih prava.

Ministarstvo je pozvalo Crnogorsku kulturnu mrežu, kao nosioca ovog projekta, da ispravi propust i "predstavi romsku zajednicu u Crnoj Gori na način koji joj dolikuje".

Na negodovanje javnosti zbog takve promotivne fotografije, iz Crnogorke kulturne mreže su kao opravdanje na ovaj potez saopštili da nisu uspeli da nabave romske narodne nošnje.

"Narodna poslovica kaže "odelo ne čini čoveka" pa samim tim je važnije da su se Romi i Egipćani ravnopravno kao ljudi pojavili u kampanji nego kako su obučeni. Nije postajala ni najmanja namera od nas kao kreatora kampanje da diskriminišemo Rome i Egipćane u odnosu na ostale učesnike kampanje kao što se pokušava predstaviti u zlonamernim tekstu objavljenim na portalu RTCG", naveli su u CKM-u.

I Romski savet u Crnoj Gori je kritikovao na ovu kampanju.

"Puno napora i resursa je uloženo u inkluziju Roma u Crnoj Gori", naveli su u reakciji.

"Realnost je da Rome gledaju samo po ovoj uniformi i pozitivno je da stigmu oko zapošljavanja primećuju i sami neromi. Međutim suptilnost u današnjem vremenu gde su se određeni parametri pomerili, olako se i ovakva analogija može upotrebiti za povećavanje rasne netrepeljivosti", ocenili su u Romskom savetu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa