Region

Ko će preispitivati tekst Temeljnog ugovora sa SPC? Vijesti: Već stigli pozivi za članstvo u ekspertskom timu

Komentari

Autor: Tanjug

21/07/2022

-

16:00

Ko će preispitivati tekst Temeljnog ugovora sa SPC? Vijesti: Već stigli pozivi za članstvo u ekspertskom timu
Ko će preispitivati tekst Temeljnog ugovora sa SPC? Vijesti: Već stigli pozivi za članstvo u ekspertskom timu - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Pravnici Velibor Marković, Andrej Bracanović i Bojan Božović pozvani su u ekspertski tim koji bi trebalo da analizira ustavnost i zakonitost temeljnog ugovora pre njegovog potpisivanja sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), pišu podgoričke Vijesti.

Marković je advokat koji je bio deo pravnog tima Srpske pravoslavne crkve, Bojan Božović je državni sekretar u Ministarstvu pravde, dok je Andrej Bracanović magistar pravnih nauka koji je asistent na Univerzitetu Donja Gorica.

Portal Vijesti objavio je ranije danas da su u to telo pozvani i dekan Pravnog fakulteta Aneta Spaić, direktor Akcije za ljudska prava (HRA) Tea Gorjanc Prelević i članica Upravnog odbora Udruženja pravnika Ana Stanković Mugoša.

Njima je poziv za članstvo u tom timu stigao dan nakon što su premijer Dritan Abazović i predsednik države Milo Ðukanović na zajedničkom sastanku dogovorili da se odradi dodatna stručna provera ugovora i otklone eventualne nedoumice.

Prema saznanjima Vijesti, Spaić i Gorjanc Prelević je u ekspertski tim pozvao Ðukanović.

Spaić ima iskustvo rada u telu koje se bavilo crkvenim pitanjem, pošto je bila članica ekspertskog tima Vlade Duška Markovića koji je početkom 2020. godine pregovarao s ekspertskim timom Mitropolije crnogorsko-primorske o Zakonu o slobodi veroispovesti. HRA se pravnim stavom u vezi odredbi ugovora javno oglasila, kad je uputila pismo premijeru iznoseći primedbe pre usvajanja dokumenta na vladi.

Predlog da se dileme o ustavnosti i zakonitosti ugovora reše angažovanjem pravnih eksperata potekao je od Ðukanovića pre usvajanja teksta, a Abazović je - nakon što je vlada u ponedeljak usvojila zapisnik sa sednice na kojoj je utvrđen Temeljni ugovor - predložio dodatne konusltacije pre potpisivanja dokumenta, koje su otpočele sastankom sa šefom države.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa