Region

Severna Makedonija obeležava Dan Republike: Vlast pozvala na "evropski put", opozicija na "očuvanje istorijskog nasleđa"

Komentari

Autor: Tanjug

02/08/2022

-

14:23

Severna Makedonija obeležava Dan Republike: Vlast pozvala na "evropski put", opozicija na "očuvanje istorijskog nasleđa"
Severna Makedonija obeležava Dan Republike: Vlast pozvala na "evropski put", opozicija na "očuvanje istorijskog nasleđa" - Copyright pretsedatel.mk

veličina teksta

Aa Aa

Severna Makedonija danas obeležava Dan Republike - Ilinden, a tim povodom oglasili su se predstavnici vlasti i opozicije ukazujući na značaj ovog praznika sa različitih aspekata. Dok vlast poziva na očuvanje evropskog puta, opozicija poziva na "očuvanje istorijskog nasleđa".

Severna Makedonija obeležava najveći praznik - Ilinden, povodom 119 godina od formiranja Republike Kruševo i 78 godina od Prvog zasedanja ASNOM-a.

Obeležavanje Dana Republike počelo je sinoć manifestacijom "Deset dana Kruševske Republike", a danas se nastavlja nizom događaja u zemlji.

"Ilinden je naš ponos, naš putokaz. Ilinden je naša snaga za budućnost", rekao je šef države Steva Pendarovski koji je pozvao na obeležavanje ovog praznika u slozi i jedinstvu.

"Danas odajemo počast Ilindanima 1903. i 1944. godine, temeljima makedonske države, makedonskom jeziku i identitetu, i izražavamo večnu zahvalnost ljudima Ilindena i Asnoma za njihovu posvećenost i viziju za modernu, suverenu, nezavisnu, moderna država. Ilinden je naš ponos, naš putokaz", poručio je premijer Dimitar Kovačevski i istakao da je ne postoji sila koja može da stane na put evropskom napretku zemlje.

Premijer je pozvao građane, bez obzira na etničku, versku ili političku pripadnost, na delu pokažu patriotizam i nastave da sledeevropski put zemlje.

Predsednik Pendarovski je uručio odlikovanja povodom današnjeg praznika među kojima je i posthumno odlikovan Krste Crvenkovski, za poseban, strateški, dugotrajan i jedinstven doprinos osnivanju i razvoju makedonske države i makedonskog društva. Ovaj čin se, prema rečima predsednika, dešava u vreme kada se zemlja više puta suočava sa pokušajima da se negira nacionalni identitet makedonskog naroda i ospori njegova jedinstvena nacionalna obeležja.

Mickovcki: Borba je i danas živa

Da je Ilinden najsvetliji dan u makedonskoj istoriji, rekao je predsednik najuticajnije opozicione partije VMRO-DPMNE Hristijan Mickovski u čestitki povodom praznika.

"Ovaj dan je simbol makedonske borbe za slobodu i državnost, dan koji povezuje dva epa i jedan ideal, a to je ideal slobodne i nezavisne Makedonije. Generacije sinova i kćeri Makedonije borile su se da ostvare san o slobodi. Ujedinili su se pod zastavom slobode 1903. godine, ujedinili su se pod istom zastavom 1944. i ujediniće se i dalje", poručio je Mickovski i dodao:

"Svetlost današnjeg dana u makedonskom sećanju nikada se neće ugasiti, jer iskra koja je počela sa Kruševskom Republikom bila je baklja koja je vodila partizane u narodnooslobodilačku borbu i plamen koji je gorio u srcima svih Makedonaca tokom cele 1991. godine do konačna nezavisnost", dodao je.

Poručio je i da je "danas borba živa, kao nikada ranije, jer mreže i senke prošlosti nadvijaju se nad budućnošću".

"Ove bitke moramo da dobijemo ujedinjeni bez obzira na našu etničku, versku ili političku pripadnost", naveo je Mickovski.

U Prohoru Pčinjskom postavljena spomen-ploča

U kapeli manastira Prohor Pčinjski danas je postavljena spomen-ploča povodom održavanja prvog sastanka ASNOM-a, 2. avgusta 1944. godine.

Poruka na spomen-ploči ispisana je na makedonskom i srpskom jeziku:

"U ovom mestu je 2. avgusta 1944. godine održana Prva sednica Antifašističke skupštine narodnog oslobođenja Makedonije, na kojoj su izabranici naroda doneli istorijske odluke kojima je uspostavljena državnost i identiteta makedonskog naroda, izražavajući njegovu rešenost da žive zajedno sa narodima Jugoslavije", prenela je MIA.

Na ovom mestu danas će biti makedonska državno-crkvena delegacija koju predvode predsednik Stevo Pendarovski, kao i predstavnici NOV-a. Delegaciju Srbije, kako je najavljeno, predvodiće ministar spoljnih poslova Nikola Selaković i episkop vranjski Pahomije, kao predstavnik Srpske pravoslavne crkve.

Komentari (0)

Evropa