Region

Joanikije: Ako neko hoće da ospori Temeljni ugovor, borićemo se za svoja prava

Komentari

Autor: RTCG

04/08/2022

-

22:17

Joanikije: Ako neko hoće da ospori Temeljni ugovor, borićemo se za svoja prava
Joanikije: Ako neko hoće da ospori Temeljni ugovor, borićemo se za svoja prava - Copyright E-Stock/Petar Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Temeljni ugovor je potpisan i on se ne može poništavati ni menjati osim u saglasnosti obe strane, rekao je mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije i dodao da će se Crkva boriti za svoja prava ako neko bude hteo da ga ospori.

"Crkvu ne konstituiše Temeljni ugovor ili bilo koji zakon ovog sveta već Isus Hristos ali u ovom svetu je dobro da se urede odnosi između Crkve i države, naročito kada imamo u vidu da su Crkva i država odvojene, kako ne bi bile dva entiteta koja nemaju nikakav međusobni dodir a obje se bave istim narodom", kazao je mitropolit Joanikije za TVCG.

Mitropolit je dodao da je uvek smatrao da te odnose treba urediti na principu međusobnog uvažavanja, ravnopravnosti i saradnje.

Kako je čin potpisivanja Temeljnog ugovora izazvao brojne reakcije, mitropolit je kazao da nijedan ugovor u Crnoj Gori nije bio toliko pod lupom javnosti kao Temeljni ugovor države Crne Gore i SPC.

"Nacrt Ugovora je Crkva dostavila 2012. godine, ali Vlada tada nije odgovarala. Vlada Zdravka Krivokapića je počela da se bavi tim tekstom i usvojila ga je na Vladi i objavila i on je bio dostupan javnosti. To je isti tekst iz 2012. godine, koji je pokojni mitropolit Amfilohije dostavio Vladi Crne Gore", kazao je Joanikije.

On je dodao da je vlada Zdravka Krivokapića usvojila tekst Temeljnog ugovora, a vlada Dritana Abazovića tražila da se pravni timovi sastanu zbog primedbi.

"Usvojene su neke primjedbe jer mora biti dogovora dvije strane. Na nivou stručnjaka bilo je više sastanaka i postignut je dogovor. Usvojili smo nekoliko primjedbi koje su bile u pravcu usaglašavanja sa Ustavom i ostalim zakonima Crne Gore. S obzirom na to koji su sve pravni eksperti radili na Ugovoru smatram da poslije ovog dogovora tekst nije trebalo više mijenjati", kazao je Joanikije.

Mitropolit je, komentarišući primedbe Crnogorske akademije nauka i umetnosti, kazao da se oni nisu oglašavali povodom Zakona o slobodi veroispovesti.

"Crkva sad ima pravo da traži nepravilno oduzetu imovinu"

Na pitanje "zašto je patrijarh Porfirije tražio da se ugovor potpiše tiho", Joanikije je kazao da je stav crkve bio da se tom događaju ne treba pridavati veći značaj nego on stvarno ima.

"Mi tim dokumentom nismo dobili ništa više nego što nam je to obezbeđeno Ustavom i zakonima Crne Gore. To je dokument koji izražava dobru volju dve strane o međusobnoj saradnji a nje svakako mora biti", kazao je.

Ipak, kako je dodao, sada crkva sada ima pravo da traži nepravilno oduzetu imovinu.

"Donešen je zakon koji nas kao najveće vlasnike imovine isključuje iz tog prava vraćanja naše zemlje", kazao je mitropolit.

Mitropolit smatra da se usvajanjem ugovora doprinelo mnogo da se podjele u crnogorskom društvu počnu rešavati.

"Naravno, neće se sve rešiti takvim dokumentom ali SPC i njeni vernici su bili diskriminisani jer su druge verske zajednice imale ugovore a samo SPC nije", kazao je. 

Mitropolit smatra da je blo mnogo uplitanja politike i dodao je da mu je drago što, kako je kazao, crkva neće više moći da bude predmet političkog potkusurivanja.

"Mi se nikada nijesmo bavili stranačkom politikom, sada smo rešili neke ključne stvari i sada možemo da se više posvetimo svom ključnom poslu. Onog momenta kada smo bili diskriminisani i obespravljeni u sopstvenoj državi morali smo izaći na ulice, to je moralo imati svoje političke posledice i one su vidljive. Mi smo pozvali narod da životima brani svoje svetinje i dostojanstvo i tada se dogodio narod. Uspeli smo da odbranimo crkvu a to je imalo i političke posledice. Daljeg uplitanja u politiku nije bilo", kazao je Joanikije.

On je naveo da je njegova izjava da je Crnu Goru "zahvatio ustašluk" pogrešno protumačena.

Istakao je da veruje da će crkva obnoviti kapelu na Lovćenu i dodao da niko nije govorio o rušenju mauzoleja.

"Mi ne možemo da se odreknemo Njegoševog amaneta. Za crkvu je to važna stvar. Prvo ćemo da povedemo dijalog sa svima, i onima koji drugačije misle. Ja ne mogu reći da li je to prioritet za Crnu Goru, o tome će da misli vlada ali je za crkvu to važna stvar. Naravno da ću insistirati na tome", kazao je mitropolit Joanikije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa