Region

Zajedničko saopštenje Krivokapića, Bečića i Abazovića: Protiv smo rušenja Vlade Crne Gore i novih izbora

Komentari

Autor: Tanjug

23/06/2021

-

07:29

Zajedničko saopštenje Krivokapića, Bečića i Abazovića: Protiv smo rušenja Vlade Crne Gore i novih izbora
Ap/Risto Bozovic - Copyright Ap/Risto Bozovic

veličina teksta

Aa Aa

Dan uoči već dogovorenog sastanka lidera stranaka parlamentarne većine na kojem bi trebalo da se razgovara o rešenju za izlazak i političke krize u Crnoj Gori, premijer, predsednik parlamenta i potpredsednik Vlade Zdravko Krivokapić, Aleksa Bečić i Dritan Abazović u zajedničkom saopštenju juče su poručili su da su protiv rušenja aktuelne vlade i novih parlamentarnih izbora.

U saopštenju navode da je Crnoj Gori potrebna stabilnost uz neodložno sprovođenje korenitih reformi.

Oni su se, kako je saopšteno iz Demokratske Crne Gore, oglasili povodom, kako navode "spekulacija koje se ovih dana mogu čuti u javnosti, a koje se tiču načina za rešavanje trenutne političke krize u Crnoj Gori, a kao potpisnici Sporazuma na osnovu kojeg je formirana aktuelna vlada".

Krivokapić, Bečić i Abazović zajednički konstatuju da izborna pobeda ostvarena 30. avgusta prošle godine predstavlja najveću vrednost, kako navode, "našeg političkog rada i iznad je ličnih i partijskih ambicija svih nas pojedinačno".

Navode da je Sporazum zaključen 8. septembra prošle godine od nosilaca lista tri pobedničke koalicije, uspostavio politički okvir za formiranje vlade koji ostaje neupitan i ubuduće, imajući u vidu ideološku raznorodnost različitih subjekata parlamentarne većine.

Ukazuju da aktuelna vlada uživa njihovu punu podršku, a o eventualnim promenama u njenom sastavu i načinu delovanja neophodno je sprovesti otvoren i konstruktivan dijalog između, kako navode, vlade i parlamentarne većine.

"Protiv smo rušenja ove vlade i održavanja novih parlamentarnih izbora jer je Crnoj Gori potrebna stabilnost uz neodložno sprovođenje korenitih reformi", navode Krivokapić, Bečić i Abazović u zajedničkom saopštenju.

Svako rešenje za izlaz iz trenutne političke krize, poručuju, mora uvažavati međusobne razlike konstituenata vlasti o pojedinim pitanjima koja su proteklih meseci aktuelizovana delovanjem dela parlamentarne većine i bivše vlasti.

Buduće delovanje vlade treba, kažu, da bude usmereno na četiri teme - ekonomski razvoj, pridruživanje države Evropskoj uniji, borbu protiv korupcije, organizovanog kriminala i reformu izbornog zakonodavstva.

"Neprihvatljivo je uplitanje inostranog faktora u rešavanje unutrašnjih pitanja koja se tiču države Crne Gore", navli su Krivokapić, Bečić i Abazović.

Krivokapić je, inače bio nosilac liste Za budućnost Crne Gore, u čijem sastavu je uticajni Demokratški front, koji je prošle sedmice napustio parlament i traži smenu premijera.

Poziv za sastanak lidera stranaka parlamentarne većine uputili su predsednik SNP-a, članice DF-a i Demos Miodraga Lekića, koji je bio na izbornoj listi Mir je naša nacija Alekse Bečića.

Krivokapić nije pozvan na taj sastanak.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa