Region

Burno u Crnoj Gori posle Rezolucije o Srebrenici i razrešenja ministra – DF traži razgovore o smeni Krivokapića

Komentari

Autor: Euronews, Tanjug, Vijesti

18/06/2021

-

11:51

Burno u Crnoj Gori posle Rezolucije o Srebrenici i razrešenja ministra – DF traži razgovore o smeni Krivokapića
Burno u Crnoj Gori posle Rezolucije o Srebrenici i razrešenja ministra – DF traži razgovore o smeni Krivokapića - Copyright E-Stock/Petar Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

 

 

Sednica crnogorskog parlamenta koja je održana dodatno je uzburkala strasti u toj državi. Među odlukama su usvajanje rezolucije o zabrani negiranja genocida u Srebrenici i smena ministra pravde Vladimira Leposavića. Dok iz Federacije BiH stižu reči podrške za te odluke, predstavnici Demokratskog fronta ističu da je izneverna volja naroda i najavljuju bojkot Skupštine. Premijer Zdravko Krivokapić je u završnom obraćanju poslanicima koji ga kritikuju poručio da su nemoralni. 

Odluke o smeni Leposavića i rezoluciji o Srebrenici donete su većinom glasova, uz podršku najuticajnije opozicione partije DPS Mila Ðukanovića, čiji poslanici su prekinuli višenedeljni bojkot parlamenta.

Svi poslanici DPS-a su na sednicu došli nešto malo pre glasanja o rezoluciji o Srebrenici i zahtevu za smenu Leposavića.

Opoziv Leposavića tražio je premijer Zdravko Krivokapić zbog izjave ministra o negiranju navodnog genocida u Srebrenici. Ministar je izjavio da će priznati genocid u Srebrenici kada se to nedosvimsleno utvrdi, te da je sud u Hagu gde je suđeno za taj genocid izgubio svoj legitimitet.

Leposavić je smenjen sa 43 glasa "za", 27 "protiv" i 10 "uzdržanih". Smenjen je glasovima opozicije i članice vladajuće većine URA Dritana Abazovića.

Tokom rasprave o zahtevu Krivokapića za smenu ministra Leposavića u parlamentu su pale teške reči i uvrede.

Premijer je u završnom obraćanju poslanicima koji ga kritikuju poručio da su "politički licemeri, lažovi i da su nemoralni".

Prethodno je tokom rasprave poslanik DF-a Milan Knežević poručio Krivokapiću da, kako god se sednica parlamenta završila i kakvo god bude glasanje o opozivu ministra Leposavića, on više neće biti premijer crnogorske vlade.

Prinstcreen YouTube/Al Jazeera Balkans

 

Rezolucija o Srebrenici

Predlog Rezolucije o Srebrenici usvojen je sa 55 glasova "za", 19 "protiv" i sedam "uzdržanih", prenele su "Vijesti". Amandmani koje su podneli poslanici Demokratskog fronta nisu dobili podršku poslanika.

U usvojenom tekstu Rezolucije se navodi da Skuptšina Crne Gore najoštrije osuđuje genocid u Srebrenici, da "potvrđuje da se genocid dogodio na tlu Evrope nakon Drugog svetskog rata u kojem je stradalo preko 8.000 civila bošnjačke nacionalnosti, te da zabranjuje javno negiranje postojanja ili umanjenje genocida u Srebrenici".

Takođe, u Rezoluciji se 11. jul proglašava Danom sećanja na žrtve Srebrenice, potvrđuje se rešenost države Crne Gore, punopravne članice NATO alijanse, da afirmiše vrednosti mira i stabilnosti i pozivaju se nadležne institucije na "sprovođenje istraga i procesuiranja optuženih za genocid u Srebrenici, ratne zločine i zločine protiv čovečnosti".

Rezolucija "izražava saosećanje za sve žrtve u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije, kao i za njihove porodice i poziva sve susedne države da nastave da obezbeđuju pravdu i dugoročnu podršku preživelima".

Predlog rezolucije o Srebrenici parlamentu je podnela grupa poslanika među kojima su pripadnici opozicione Bošnjačke stranke, DPS-a i SDP-a, koje su bile na vlasti u proteklih 30 godina.

Crna Gora je, inače, još 2009. usvojila Deklaraciju o prihvatanju rezolucije EP o Srebrenici, kojom se osuđuje zločin u tom gradu, ali se u tom tekstu nigde ne spominje genocid niti kažnjavanje negiranja genocida.

Tanjug/AP/Patrick Semansky

 

Knežević: Osećam sramotu

Poslanik i jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević pozvao je lidere Demokrata i URA, Aleksu Bečića i Drtana Abazovića na dogovor o izlasku iz krize vlasti u Crnoj Gori, ukoliko, kako je rekao, ne žele da idu sa DPS-om Mila Ðukanovića.

 

Knežević je prethodno za TV Prva izjavio da oseća sramotu nakon što je crnogorski parlament u četvrtak izglasao rezoluciju o Srebrenici i smenio ministra pravde Vladimira Leposavića i smatra da Zdravko Krivokapić ne može više da bude premijer.

"Građani koji su 30. avgusta glasali za promene u Crnoj Gori sigurno nisu mogli da veruju da će devet meseci nakon toga delovi parlamentarne većine, Demokratska Crna Gora, URA Dritana Abazovića i Zdravko Krivokapić zajedno sa Demokratskom parijom socijalista (DPS) proglasiti Srbiju i srpski narod za genocidan", naveo je.

On je rekao i da, iako je glasao protiv te rezolucije, oseća izvesnu vrstu sramote i da želi da se izvini Srbiji i srpskom narodu jer smatra da jučerašnja odluka parlamenta nije stav većinske Crne Gore, a da se njom praktično vratio na vlast Milo Ðukanović i njegova ideologija.

Knežević je naglasio da su premijeru Krivokapiću još pre glasanja poručili da ako rezolucija o Srebrenici i smena ministra Leposavića budu izglasana zajedno sa DPS-om, on više neće imati podršku DF-a i da ga više neće ni formalno smatrati za premijera.

Poslanici DF-a su juče napustili parlament, a svojim koalicionim partnerima Bečiću i Abazoviću, Knežević je poručio da ako odustanu od pravljenja dogovora sa DPS-om i pokažu spremnost za povratak na izvorne i izborne programske principe postoji mogućnost za obnavljanje odnosa.

"Bilo kakvo ucenjivanje i ponižavanje Srbije i srpskog naroda" nije više opcija za Kneževića, koji kaže da su mesecima unazad trpeli nacionalna i identitenska i svaka druga poniženja od premijera Krivokapića i njegovih ministara koji povlači pogubne spoljnopolitičke poteze, a jučerašnji događaji su kulminacija svega toga.

"Razgovori pre zahteva za smenu Krivokapića"

Kenežević je rekao da se nada da će imati priliku da razgovara sa liderima parlamentarne većine, pre formalnog zahteva za smenu Krivokapića, ali da je stav njegove partije da on svakako ne može da ostane na mestu premijera, pošto je nakon jučerasnjeg glasanja, kako kaže, izgubio savaki legitemitet.

Naglasio je i da je legitimitet predsednika skupštine Alekse Bečića, takođe, upitan pošto je njegova partija zajedno sa DPS-om glasala za rezoluciju.

On nije želeo da spekuliše o mogućim naslednicima Krivokapića, ali je rekao da u parlamentarnoj većini postoji veliki broj ljudi koji bi časno i odgovorno obavljali funkciju premijera.

Ukoliko dogovora ne bude bilo, logičan put su novi izbori koje bi organizovala prelazna vlada, što bi bio poslednji predlog DF-a , pošto je to naša obaveza prema građanima koji su nam dali podršku i poverenje, zaključio je Knežević.

profimedia

 

"Izneverena volja naroda"

Poslanik DF-a Slaven Radunović ocenio je da je tim činom izneverena volja naroda izražena na izborima 30. avgusta, i poručio: "Srećan vam DPS".

Radunović je najavio bojkot rada Skupštine zbog ove odluke dok se ne utvrde naredni koraci tog saveza.

"Desila se velika prevara glasača od 30. avgusta. Napravljena je neprincipijelna koaliciijna DPS i delova Vlade Crne Gore i zbog toga pozivam ovog momenta sve koji su dobili glasove 30. avgusta građana Crne Gore da se oslobodimo DPS-a i sa njiima ne gradimo Crnu Goru da se u najkraćem roku skupimo i donesemo odluku šta ćemo dalje jer smo svi i dalje živi i zdravi...", rekao je Radunović.

Rekao je i da građani nisu očekivali da će DPS u parlamentu smenjivati ministra aktuelne vlade.

"Do tada, dok se ne dogovorimo o tome nećemo ulaziti više u plenum. Ako bilo ko ovde ima novu većinu samo izvolite sa njima. Ko hoće sa Frontom može sa nama da se dogovori o svemu. Ovo isto važi i za parlament i za rukovodstvo parlamenta u slučaju da se oglušite o ovo što vam govorimo. Sada resetujemo stanje na nulu i tražimo novi dogovor", rekao je Radunović.

Reakcije iz BiH

Član Predsedništva BiH Željko Komšić ocenio je da je "Rezolucija o genocidu u Srebrenici", koju je usvojila Skupština Crne Gore "civilizacijski čin" i smatra sa bi Bosna i Hercegovina i Srbija "morale da učine isto".

Šefik Džaferović, takođe član Predsedništva BiH, kaže da usvajanje "Rezolucije o genocidu u Srebrenici" u Skupštini Crne Gore predstavlja "civilizacijski iskorak i neizmeran doprinos obnovi poverenja, kao i jačanju mira i stabilnosti u regionu".

"Zato pozdravljam ovu odluku Skupštine Crne Gore i doživljavam je kao iskren i prijateljski čin", poručio je Džaferović, prenosi Klix.ba.

Prema njegovom mišljenju, prihvatanje činjenica utvrđenih u presudama Međunarodnog suda pravde i Haškog tribunala je "jedini ispravan put u sagledavanju prošlosti", a "suočavanje sa istinom i prihvatanje pravde je nužan uslov izgradnje trajnog mira i zdravih odnosa".

Komentari (0)

Evropa