Region

Komšić i Džaferović: Usvajanje Rezolucije o Srebrenici u Skupštini Crne Gore civilizacijski iskorak

Komentari

Autor: Tanjug

18/06/2021

-

08:07

Komšić i Džaferović: Usvajanje Rezolucije o Srebrenici u Skupštini Crne Gore civilizacijski iskorak
Komšić i Džaferović: Usvajanje Rezolucije o Srebrenici u Skupštini Crne Gore civilizacijski iskorak - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Članovi predsedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić ocenili su da usvajanje Rezolucije o Srebrenici u Skupštini Crne Gore civilizacijski iskorak.

Džaferović je istakao da je to neizmeran doprinos obnovi poverenja, kao i jačanju mira i stabilnosti u regionu".

"Zato pozdravljam ovu odluku Skupštine Crne Gore i doživljavam je kao iskren i prijateljski čin", poručio je Džaferović, prenosi Klix.ba.

Prema njegovom mišljenju, prihvatanje činjenica utvrđenih u presudama Međunarodnog suda pravde i Haškog tribunala je "jedini ispravan put u sagledavanju prošlosti", a "suočavanje sa istinom i prihvatanje pravde je nužan uslov izgradnje trajnog mira i zdravih odnosa".

Željko Komšić rekao je da "Rezolucija o genocidu u Srebrenici" predstavlja "civilizacijski čin" i smatra da bi Bosna i Hercegovina i Srbija "morale da učine isto".

Komšić je pozdravio usvajenje Rezolucije, koja je doneta uz podršku opozicione DPS Mila Ðukanovića, preneo je portal Klix.

Crnogorski parlament usvojio je sinoć većinom glasova rezoluciju o Srebrenici, na predlog opozicione Bošnjačke stranke.

Rezolucija najoštrije osuđuje, kako se navodi, "genocid u Srebrenici", tvrdi se da je "u genocidu stradalo više od 8.000 civila bošnjačke nacionalnosti", zabranjuje se javno negiranje postojanja ili umanjenje "genocida u Srebrenici", a 11. jul se proglašava Danom sećanja na žrtve Srebrenice.

Komentari (0)

Evropa