Region

Demokrate: Pregovori o formiranju nove vlade na osnovu izborne volje iz 2020. mogu da počnu

Komentari

Autor: Tanjug

20/08/2022

-

08:48

Demokrate: Pregovori o formiranju nove vlade na osnovu izborne volje iz 2020. mogu da počnu
Demokrate: Pregovori o formiranju nove vlade na osnovu izborne volje iz 2020. mogu da počnu - Copyright EPA/BORIS PEJOVIC

veličina teksta

Aa Aa

Pregovori o formiranju nove vlade na osnovu izborne volje građana od 30. avgusta 2020. godine mogu početi već sutra, saopštilo je Predsedništvo Demokratske Crne Gore.

U Skupštini Crne Gore kasno sinoć je glasovima poslanika Demokratske partije socijalista (DPS), Demokrata, Liberalne partije, Socijaldemokratske partije, Socijaldemokrata, Demokratske unije Albanaca, Bošnjačke stranke, Prave i Ujedinjene Crne Gore izglasano nepoverenje Vladi premijera Dritana Abazovića.

Demokrate su saopštile da kompletan sastav Predsedništva te stranke jednoglasno i snažno podržava odluku njihovog kluba poslanika da glasa za nepoverenje Vladi, prenosi portal RTCG.

"Predsedništvo Demokrata ostavilo je mogućnost predsedniku Vlade da do trenutka glasanja dostavi usaglašenu pisanu strukturu Vlade sa potpisima 32 poslanika ili podnese ostavku", navedeno je u saopštenju.

Demokrate ocenjuju da se, pošto to nije učinjeno, akt Kluba poslanika smatra jedinim mogućim da zaustavi dalji sunovrat države sa Vladom DPS-a nastalom, kako navode, izdajom izborne volje građana Crne Gore.

Takođe se ističe da Demokrate neće ulaziti u "DPS-URA-SNP kombinatorike".

Skupština Crne Gore noćas je nakon celodnevne rasprave izglasala nepoverenje vladi Dritana Abazovića, a po inicijativi koju je podnelo 36 poslanika Demokratske partije socijalista (DPS), Liberalne partije, Socijaldemokrata, Socijaldemokratske partije (SDP) i Demokratske unije Albanaca. Kao razlog za podnošenje inicijative o nepoverenju vladi stranke su navele potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC.

Za pad vlade glasalo je 50 poslanika, dok joj je podršku dao jedan poslanik. Demokrate su svojim glasovima podržale obaranje Abazovićevog kabineta. Poslanici Demokratskog fronta, Socijalističke narodne partije i koalicije "Crno na bijelo", kao i poslanik Demosa Miodrag Lekić nisu prisustvovali glasanju. 

Prethodno je Abazović pokrenuo dogovore o rekonstrukciji vlade, što je trebalo da znači povratak na staru većinu, ali su Demokrate, bez kojih je rečunica neizvodljiva, uskratile podršku tom dogovoru. 

Šta se dešavalo tokom burnog skupštinskog dana u Crnoj Gori koji je završen padom vlade, pročitajte u posebnom tekstu.  

Komentari (0)

Evropa