Region

Radman o optužnici za pilote zbog bombardovanja kolone na Petrovačkoj cesti: Sve optužnice iz Srbije su ispolitizovane

Komentari

Autor: Tanjug

25/08/2022

-

12:49

Radman o optužnici za pilote zbog bombardovanja kolone na Petrovačkoj cesti: Sve optužnice iz Srbije su ispolitizovane
Gordan Grlić Radman - Copyright Tanjug/ Hina/ Lana Slivar Dominić

veličina teksta

Aa Aa

Šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman izjavio je danas da su ispolitizovane optužnice Srbije protiv hrvatskih pilota i najavljene optužnice protiv dva hrvatska generala i dodao da je "Hag rekao svoje". "Sve optužnice iz Srbije su ispolitizirane, Hag je rekao svoje", izjavio je Grlić Radman na dvodnevnoj godišnjoj konferenciji hrvatskih diplomata u Vestinu.

Rekao je i da Hrvatska nije zaboravila da je, aktuelni srpski predsednik Aleksandar Vučić u Glini 1995. govorio da "Glina nikada neće biti Hrvatska". "Mi to nismo zaboravili", rekako je Grlić Radman, prenela je Hina.

Nakon što je Apelacioni sud u Beogradu potvrdio prvu optužnicu koje je sprsko Tužilaštvo za ratne zločine podiglo protiv četvorice oficira hrvatskog ratnog vazduhoplovstva za zločine počinjene u vojno policiskoj akciji "Oluja", predsednik Hrvatske Zoran Milanović odgovorio je da Srbija nema pravo da podiže optužnice protiv hrvatskih ratnih komandanata.

"Hrvatska će sutra optužiti njihovog aktualnog predsednika, ako bude loše volje, zato što je divljao na teritoriji Hrvatske ''95. godine, a ne na Petrovačkoj cesti, kao u pesmi Branka Ćopića, na kojoj su se navodno dogodila ta dela u kojima su navodno poginula neka deca", rekao je Milanović.

Podsetimo, potvrđenom optužnicom obuhvaćena su četvorica pripadnika hrvatskog ratnog vazduhoplovstva Vladimir Mikac (67) iz Ptuja, Zdenko Radulj (69) iz Osijeka, Željko Jelenić (69) iz Pule i Danijel Borović (64) iz Varaždina.

Na teret im se stavlja da su izvršili krivično delo ratni zločini protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu. Po nalaženju Apelacionog suda prvostepeni sud je pravilno zaključio da ima dovoljno dokaza za podizanje optužnice, te da nije potrebno bolje razjašnjenje stvari jer dokazi prikupljeni daju osnova za zaključak da se okrivljeni opravdano sumnjiče za krivično delo za koje se terete.

Nakon ove odluke Apelacionog suda može se očekivati da optuženika uskoro bude zakazan početak suđenja pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg sua u Beogradu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa