Region

Šef slovenačke diplomatije: Ljubljana želi da podstakne debatu o Zapadnom Balkanu

Komentari

Autor: Tanjug

24/06/2021

-

23:50

Šef slovenačke diplomatije: Ljubljana želi da podstakne debatu o Zapadnom Balkanu
Ministar spoljnih poslova Slovenije Anže Logar - Copyright EPA/GIUSEPPE LAMI

veličina teksta

Aa Aa

Slovenija bi tokom predstojećeg predsedavanja EU volela da podstakne debatu o strateškoj ulozi Zapadnog Balkana, kako bi organizovala neformalni samit EU-Zapadni Balkan u oktobru, poručio je danas šef slovenačke diplomatije Anže Logar.


Što se tiče drugih prioriteta tokom slovenačkog predsedavanja, Logar je, posle sastanka sa šefom portugalske diplomatije Augustom Santošem Silvom, rekao da bi Slovenija želela da ostvari napredak u određenim delovima novog pakta o migracijama i azilu, kao što je spoljna dimenzija migracija i uspostavljanje agencije EU za azil, prenosi STA.

Santoš Silva je rekao da će Portugalija predati Sloveniji kao narednoj predsedavajućoj EU mnoge dosijee, uključujući odobrenje nacionalnih planova za oporavak i otpornost i proširenje EU na Zapadni Balkan.

Šef portugalske diplomatije je tokom zajedničke konferencije za novinare istakao da je tokom predsedavanja Portugala organizovana prva međuvladina konferencija o pristupanju EU sa Srbijom i Crnom Gorom u skladom sa novom metodologijom proširenja EU.

On je naveo da bi sada trebalo da se potvrde okviri pristupnih pregovora za Severnu Makedoniju i Albaniju, kako bi se omogućio početak pregovora o pristupanju i izrazio uverenje da će Slovenija to uspeti da uradi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa