Region

Poplave i sneg u Hrvatskoj, rekordne padavine u Ogulinu

Komentari

Autor: Tanjug

17/09/2022

-

15:35

Poplave i sneg u Hrvatskoj, rekordne padavine u Ogulinu
Poplave i sneg u Hrvatskoj, rekordne padavine u Ogulinu - Copyright Twitter/@blaTeabla

veličina teksta

Aa Aa

U Gorskom kotaru izmerene su rekordne dnevne količine padavina za septembar, a apsolutni dnevni rekord otkad postoje merenja zabeležen je u Ogulinu, objavio je Državni hidrometeorološki zavod Hrvatske (DHMZ).

Velike količine padavina pogodile su u zadnjih nekoliko dana Gorski kotar, centralnu Hrvatsku i zapadnu Slavoniju, koje su u nekim mestima izazvale velike materijalne i poljoprivredne štete, preneo je portal Index.hr.

Prema podacima DHMZ-a, u poslednja 24 sata najveća je količina padavina izmerena u Nacionalnom parku Risnjak gde su pala 192 litra kiše po kvadratnom metru, dok je u Ogulinu ta količina iznosila 122 litra.

U Ogulinu je poplavljeno više ulica, prenosi Index.hr. U tom gradu izlila se reka Dobra, a poplavljen je i državni put D42 pa je saobraćaj u prekidu i odvija se obilazno.

"Zbog količine kiše koja je pala i još uvek pada na gornjem toku reke Kupe, došlo je do naglog porasta vodostaja i ulaska u režim mera odbrane od poplava s tendencijom daljnjeg porasta vodostaja", navodi se u saopštenju Hrvatskih voda.

U međuvremenu, u čitavoj Hrvatskoj temperature su osetno pale, a zabeleo se i planinski vrh Zavižan na Velebitu gde je pao sneg.

Komentari (0)

Evropa